Catalaanse nationalisten: Geen steun voor Sánchez zonder amnestie

door admin
Catalaanse nationalisten: Geen steun voor Sánchez zonder amnestie

Junts, de Catalaanse onafhankelijkheidspartij, zet de Spaanse politiek op scherp. De partij is duidelijk. Er komt geen steun voor de regering van Pedro Sánchez zonder amnestie. Dit zei Miriam Nogueras, de woordvoerder van Junts, afgelopen zaterdag.

“Catalonië begint te innen en eist vooruitbetaling,” stelde Nogueras. Ze deed deze uitspraken tijdens een bijeenkomst in Mataró, Barcelona. Ook andere partijen kregen een veeg uit de pan. “Wij zullen niet wijken,” benadrukte ze.

Focus op onafhankelijkheid

Voor Junts is het simpel. De onafhankelijkheid van Catalonië staat voorop. Aanpassingen aan de Spaanse grondwet zijn onbespreekbaar. “Dit gaat niet om het hervormen van Spanje, maar om het behoud van de natie,” zei Nogueras.

Wet voor amnestie is minimale eis

Junts weet wat het wil. Als de PSOE wil onderhandelen, zijn de grenzen duidelijk. Een wet voor amnestie is de minimale eis. “PSOE moet doorpakken, anders worden ze overrompeld,” waarschuwde Nogueras.

Kritiek op vorige regering

Sánchez moet niet de fout maken die Mariano Rajoy eerder maakte. “Tijd zal de problemen niet oplossen,” zei Nogueras. Ze voegde eraan toe dat zowel het Catalaanse vraagstuk als amnestie niet genegeerd kunnen worden. Toch is er een lichtpuntje. Het Catalaans is goedgekeurd voor gebruik in het nationale parlement. Nogueras juichte dit toe. “Wij doen niets voor niets. Catalonië zal centraal staan in alles wat we doen,” zei ze.

De boodschap is duidelijk. De bal ligt nu in het kamp van Pedro Sánchez die zonder de steun van Junts niet kan regeren. De vraag is: wat gaat hij doen? 

Lees ook: Spaanse demissionair vicepremier ontmoet Carles Puigdemont in Brussel

Dit vind je misschien ook leuk