Catalanen besteden bijna 60 procent van salaris aan huur

door admin
Catalanen besteden bijna 60 procent van salaris aan huur

Uit een recent onderzoek blijkt dat Catalanen in 2022 gemiddeld 58% van hun salaris uitgeven aan huur. Het onderzoek toonde ook aan dat de gemiddelde maandelijkse huur voor een woning in de regio 864 euro bedroeg.

Dat is een stijging van 6% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Spaanse Nationaal Instituut voor Statistiek (INE) en analyseerde de economische situatie van huishoudens in Catalonië.

Bekijk ook: Huurprijzen in Spanje blijven doorstijgen in 2023

Een van de conclusies was ook dat het gemiddelde salaris in Catalonië in 2022 €1.485 per maand was. Dat betekent dat bijna 60% van het maandelijkse inkomen van een gemiddelde Catalaan naar de huur gaat. Dit cijfer is aanzienlijk hoger dan het nationale gemiddelde van 42%.

Hoge vraag en schaars aanbod

Het rapport suggereert volgens El Periódico dat de hoge vraag naar huurwoningen, gecombineerd met een tekort aan beschikbare woningen, heeft geleid tot een aanzienlijke stijging van de huurprijzen in Catalonië. Dit maakt het steeds moeilijker voor veel huishoudens om hun huur te betalen. Sommige huishoudens moeten zelfs concessies doen om aan hun maandelijkse betalingen te voldoen.

Roep om ingrijpen overheid

De conclusies van het onderzoek zetten politieke partijen en huisvestingsactivisten ertoe aan op te roepen tot actie. Zij dringen er bij de Catalaanse regering op aan om maatregelen te nemen om de huisvestingscrisis in de regio aan te pakken. Suggesties zijn onder meer het verhogen van het aanbod van sociale woningbouw en het reguleren van huurprijzen.

Betaalbaar wonen als belangrijk onderwerp van discussie

Het betaalbaar wonen is de afgelopen jaren een belangrijk onderwerp van discussie geweest in Catalonië. Veel gezinnen hebben moeite om betaalbare woningen te vinden. De resultaten van dit onderzoek zullen naar verwachting de discussie verder aanwakkeren en de autoriteiten onder druk zetten om beslissende maatregelen te nemen om de situatie aan te pakken.

Bekijk ook: Nieuwe huurwet in Spanje goedgekeurd

Dit vind je misschien ook leuk