Catalonië overweegt maatregelen om watergebruik te beperken

door admin
Catalonië overweegt maatregelen om watergebruik te beperken

Dat kan bijvoorbeeld gaan om een verbod op het openen of uitbreiden van hotels, grote boerderijen, datacenters, voetbalvelden en chemische fabrieken. 

Catalonië lijdt onder de ergste droogte in de geschiedenis in termen van omvang, duur en intensiteit, en om dit te keren zou er 500 millimeter regen nodig zijn, al de regen die in Barcelona valt in een jaar waarin er geen problemen zijn door watergebrek. Deze regen wordt de komende maanden niet verwacht.  

De Catalaanse regering bereidt zich dan ook voor op een verbod op het openen of uitbreiden van economische activiteiten die een aanzienlijke hoeveelheid water verbruiken wanneer de droogte-noodtoestand, de ergste fase van het droogteplan, wordt uitgeroepen. De pre-emergency zal naar verwachting volgende week worden afgekondigd, een soort overgang waarbij nog nader te bepalen maatregelen zullen worden genomen. Maar als de watercrisis verergert, wordt de noodtoestand uitgeroepen (een meer dan waarschijnlijk scenario volgens de regering).

Mogelijke maatregelen

De regering heeft nog geen specifieke cijfers over wat ze bedoelt met hoog waterverbruik, maar het is al wel duidelijk over een aantal gevallen die zullen worden getroffen. Het zal bijvoorbeeld niet mogelijk zijn om nieuwe hotelaccommodaties toe te staan, noch om papier-, metaal- of datacenterindustrieën uit te breiden of te openen, noch om de groei van boerderijen of de toelating van nieuwe veehouderijen toe te staan. Met deze beslissing wil de regering de deur sluiten voor de mogelijkheid dat de vraag naar water zal blijven groeien.

De Catalaanse regering is niet van plan om economische activiteiten die al plaatsvinden of waarvan de uitbreiding of oprichting al gestart zijn, te stoppen of te verminderen. Het gaat om nieuwe uitbreidingen in de genoemde sectoren. De deelregering wil ervoor zorgen dat het niet alleen de gewone burgers zijn die de last van deze beperkingen dragen. Vandaar het besluit om de groei van economische activiteiten te beperken. 

Beperkte gevolgen voor economie 

Volgens de deelregering zouden de maatregelen geen ernstige gevolgen moeten hebben voor de economie omdat de huidige activiteiten niet zullen worden aangetast. Als het genoeg regent en het scenario verandert, kan weer groen licht worden gegeven voor uitbreidingen. 

Maatregelen van deze omvang hebben gevolgen hoewel de deelregering niet kwantificeert hoeveel bedrijven van dit type elke maand uitbreidingen aanvragen of zich in Catalonië vestigen.  

Interdepartementale commissie

In de komende weken zal de interdepartementale droogtecommissie, een orgaan waarin het Catalaans Wateragentschap (ACA) en verschillende ministeries zitting hebben, bijeen blijven komen om de situatie te analyseren en de juiste maatregelen te nemen. Tot op heden werkt de overheid nog steeds aan de beschikbaarheid van water uit putten en nieuwe ontziltingsinstallaties. Maar in afwachting van de voltooiing van de werken is de belangrijkste oplossing om een noodsituatie te vermijden de komst van overvloedige regenval en een daling van het verbruik.

Dit vind je misschien ook leuk