Catalonië sluit natuurgebieden en beperkt activiteiten wegens brandgevaar

door admin
Catalonië sluit natuurgebieden en beperkt activiteiten wegens brandgevaar

Vanwege een extreme hittegolf en het daarmee gepaard gaande brandgevaar heeft de Catalaanse regering, de Generalitat, besloten vanaf woensdag de toegang tot zeven natuurparken te sluiten.

Ook worden in 70 gemeenten tot aanstaande vrijdag activiteiten zoals het maken van open vuur, kamperen en sporten in de natuur verboden. Deze maatregelen werden afgesproken door de departementen van Binnenlandse Zaken en Klimaatactie na een vergadering met Plan Infocat, nadat er een brand- en hittealarm werd afgegeven.

Ondanks dat de beperkingen niet voor alle gemeenten gelden, adviseren de Catalaanse autoriteiten om voorzichtig te zijn in heel Catalonië, aangezien voor zo’n 475 gemeenten een zeer hoog of extreem brandrisico geldt.

De betrokken gemeenten bevinden zich in de regio’s Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Baix Ebre, Baix Llobregat, Baix Penedès, Garraf, Garrigues, Montsià, Noguera, Pallars Jussà, Priorat en Terra Alta.

Welke natuurgebieden afgesloten?

Tot aanstaande vrijdag worden er verschillende beperkende maatregelen genomen, waaronder het afsluiten van toegang tot beschermde natuurgebieden zoals Garraf, Montsant, Montmell-Marmellar, Els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies en Baronia de Rialb om het risico op brand te minimaliseren.

Verdere maatregelen

Bovendien is het verboden om vuur te maken in alle open ruimtes, rustgebieden langs de wegen, recreatiegebieden en kampeerterreinen, zelfs als deze daarvoor zijn ingericht. Autorisaties voor het verbranden van snoeiresten zijn opgeschort. Evenals het gebruik van machines die vlammen, vonken of elektrische ontladingen kunnen veroorzaken is verboden.

Het gebruik van vuurwerk en het weggooien of achterlaten van brandbare materialen is ook verboden. Alle kampeer-, wandel- en sportactiviteiten in de natuur zijn opgeschort, behalve als deze in bewoonde gebieden plaatsvinden.

Daarnaast zijn er beperkingen gesteld aan activiteiten gerelateerd aan sportkampen, welke enkel in de directe omgeving van de accommodaties mogen worden uitgevoerd.

Verder is het gebruik van bepaalde machines, zoals bladblazers en cirkelzagen, binnen een straal van 500 meter van bosgebieden en binnen 50 meter van landbouwgronden verboden.

De milieu-agenten hebben de bevolking gevraagd om voorzichtig te zijn in de buurt van bosrijke gebieden, deze tijdens piekrisicouren te vermijden en onmiddellijk het noodnummer 112 te bellen bij het zien van rook of vlammen.

Daarnaast heeft de Civiele Bescherming een hittealarm afgegeven tot aanstaande vrijdag, waarbij burgers worden geadviseerd om tijdens de heetste uren van de dag binnen te blijven en regelmatig te hydrateren.

Bekijk ook: Noodtoestand wegens droogte afgekondigd in Catalonië

Dit vind je misschien ook leuk