Catalonië verzacht droogtemaatregelen om zwembaden te vullen

door admin
droogtemaatregelen

De bevolking van Catalonië heeft al tijden te maken met strenge droogtemaatregelen. Ondanks dat er geen einde aan de droogte is, is er wat die maatregelen betreft licht aan het einde van de tunnel. David Mascort, de Catalaanse minister van Klimaatactie, heeft een versoepeling van de restricties op watergebruik aangekondigd.

Daartoe zal de komende twee weken het droogteplan worden aangepast. Deze aankondiging werd deze week gedaan tijdens een plenaire zitting van het Catalaanse parlement. Het parlement versoepelt de droogtemaatregelen echter niet omdat er een einde is aan de droogte. De regen van de afgelopen week heeft wel enige verlichting gegeven, maar de ernst van de situatie niet weggehaald.

Wat verandert er?

De aanpassingen in het droogteplan, die momenteel in behandeling zijn, maken het onder meer mogelijk voor hotels en recreatievoorzieningen om zwembaden te vullen met ontzilt water. Ook zullen de beperkingen voor sportscholen en sportfaciliteiten worden versoepeld. Deze wijzigingen volgen op een stemming in het parlement twee weken geleden, die de weg vrijmaakte voor deze flexibilisering.

Investeringen in waterinfrastructuur

Naast de versoepeling van de restricties, zijn er ook stappen gezet om de waterinfrastructuur in de regio te verbeteren. Mascort benadrukte dat de uitbreiding van de waterzuiveringsinstallatie Besòs al onderweg is. Een bedrag van 25 miljoen euro is vrijgemaakt om de capaciteit van de waterbehandelingsfaciliteit te vergroten. Deze ontwikkelingen zijn cruciaal voor het waarborgen van de watervoorziening op lange termijn in Catalonië.

Een dringende prioriteit

De Catalaanse president Pere Aragonès bestempelde de droogtesituatie als de “meest urgente prioriteit”. Ook beloofde hij inspanningen te leveren om ervoor te zorgen dat iedereen zijn dagelijkse activiteiten kan voortzetten zonder negatieve gevolgen van de watercrisis. Deze toewijding wordt ook gedeeld door Salvador Illa, leider van de PSC (Socialistische Partij van Catalonië). Die sprak eveneens zijn bereidheid tot samenwerking uit.

Financiële middelen en politieke steun

De discussie over de droogte heeft ook vragen opgeroepen over de financiële middelen van de Catalaanse Wateragentschap. Die heeft een reserve van 540 miljoen euro. Mascort verduidelijkte dat het grootste deel van dit bedrag al is toegewezen aan diverse projecten tot 2027.

Toekomstige projecten

Een ander belangrijk onderwerp van discussie was de modernisering van het Canal de Urgell. Dat project is essentieel voor de irrigatie van ongeveer 70.000 hectare land. De Catalaanse regering heeft de betrokkenheid van de Spaanse regering bij de financiering van dit project gezocht. Men hoopt dat de staat 30% van de totale kosten van 1,3 miljoen euro op zich zal nemen.

Kritiek op waterbeheer regioregering

Ondertussen regende het ook kritiek op de Catalaanse klimaatminister. Die is vooral gericht op de slechte planning en het slechte beheer van de watervoorraden door het Catalaans Wateragentschap (ACA). De kritiek is afkomstig van het Instituto de Coordenadas de Gobernanza, een entiteit gespecialiseerd in de interactie tussen regeringsbeleid en toegepaste economie. De regering zou voorrang geven aan politieke boven technische beslissingen. Dat resulteerde in inefficiënte uitgaven. Deze houding zou een gebrek aan investeringen in infrastructuur hebben opgeleverd en onopgeloste problemen binnen de waterbeheersector. Bovendien treedt er vertraging op bij het nemen van de noodzakelijke maatregelen om de crisis aan te pakken. Zo was er een focus op het halen van water uit Sagunto in plaats van te investeren in permanente infrastructuur.

Lees ook: Waarom vooral droogteproblematiek in Catalonië en Andalusië?

Dit vind je misschien ook leuk