Catalonië wil hulp van toeristen bij waterbesparing

door admin
Catalonië wil hulp van toeristen bij waterbesparing

De campagne om waterbesparing bij toeristen te stimuleren valt binnen het kader van het Europese Life Wat’Savereuse-project. Hiertoe werken het Catalaanse Wateragentschap (ACA), Eurecat en het Catalaanse Water Partnerschap (CWP) samen, zo hebben ze woensdag aangekondigd in een verklaring. 

De waterrealiteit van Catalonië uitgelegd

De campagne is beschikbaar in vier talen, Catalaans, Spaans, Engels en Frans, en verklaart de waterrealiteit van Catalonië. Die wordt gekarakteriseerd schaarste. ‘Samen voor Water’ zal te vinden zijn in hotels en appartementencomplexen in de regio die zich richten op toeristen. Zij krijgen informatief materiaal tot hun beschikking om te printen en in kamers, appartementen en badkamers neer te leggen. Ook is er een QR-code met voorlichting. Bovendien werken alle VVV-kantoren in de verschillende Catalaanse gemeenten mee.

Wat’Savereuse 

Het Europese Life Wat’Savereuse-project wil ook het gebruik van teruggewonnen water voor recreatieve, gemeentelijke en hotelactiviteiten promoten en nieuwe technologieën in dit opzicht te ontwikkelen.

Bekijk ook: Waar in Spanje is water het goedkoopst?

In dit verband hebben ACA, Eurecat en CWP drie technische documenten opgesteld met informatie over de maatregelen en nieuwe technologieën die hotels en andere toeristische instellingen kunnen gebruiken om het verbruik te verminderen en hergebruik te bevorderen.

De algemene doelen van het project zijn:

  • Vermindering van het totale waterverbruik van toeristen tijdens hun verblijf in hotels, campings en andere accommodatietypen
  • Promoten van het hergebruik van water en het sensibiliseren van de belanghebbenden in de toeristische sector hierover. 
  • Aanmoedigen van de toeristenindustrie om ten minste 5 oplossingen voor hergebruik van water in hun bedrijven te implementeren.
  • Versterken van waterbeheer door samenwerking tussen overheidsdiensten en waardeketenoperatoren.
  • Verminderen van het wereldwijde zoetwaterverbruik met 30%

 

Toerisme niet grootste waterverbruiker

Vergeleken met andere sectoren in Spanje is het toerisme niet de grootste verbruiker van zoetwater. De landbouw en industrie verbruiken vele malen meer. Wel verbruiken toeristen vaak veel water juist in gebieden waar water schaars is of waar de omloopsnelheid van watervoerende lagen beperkt is. Daardoor kan de bijdrage ervan aan het waterverbruik nationaal en regionaal toch aanzienlijk zijn. 

Waterverbruik toeristen

En dan hebben we het niet alleen over drinkwater, maar over alle activiteiten die te maken hebben met toerisme, waaronder keukens, wasserijen, badkamers, douches, zwembaden, whirlpools, koeling of tuinirrigatie, evenals het gebruik van water voor verschillende activiteiten zoals golf, duiken, sauna’s of spa’s. Het waterverbruik varieert in het algemeen tussen 84 en 2.000 liter per toerist per dag, en tot 3.423 liter per kamer per dag.

Gemiddelde verbruik van water door toeristen in Spanje

Het gemiddelde verbruik van water door toeristen die Spanje bezoeken is ook erg hoog, het kan drie tot vier keer meer zijn dan het verbruik van een inwoner. Terwijl een gemiddelde burger 132 liter per dag verbruikt, varieert het verbruik per toerist tussen 450 en 800 liter, afhankelijk van het seizoen en het gebied.

Daarnaast gaat 85% van de internationale toeristen in Spanje naar plekken waar water schaars is doet dat ook nog eens vooral in het droge zomerseizoen. 

Waterrekening is geen prikkel voor sector

De toeristische sectoren overwegen al jaren efficiëntie- en bewustmakingsmaatregelen bij het gebruik van water, “maar de realiteit is dat er weinig initiatief is op het gebied van waterbesparing. Ze zijn bereid om meer te doen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen dan voor de duurzaamheid van waterbronnen”, zegt Carlos Mario Gómez van het Forum voor de Economie van het Water in Elagoradiario.es.

De voornaamste reden hiervoor is dat de wateruitgaven amper 10% vertegenwoordigen van de bedrijfskosten van toeristische bedrijven. Spanje biedt namelijk een van de goedkoopste watertarieven in Europa. “Door het rekenen van onder de 2 euro per kubieke meter water, moedig je waterbesparingen niet echt aan. Dat is ruim onder de 6 à 7 euro die Denemarken en Nederland rekenen”, adus de expert. 

Bekijk ook: Huidige regens geen garantie voor toekomstige watervoorziening in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk