Catalonië zet eerste stap om ecocide strafbaar te stellen

door admin
Catalonië zet eerste stap om ecocide strafbaar te stellen

Daarmee wil de Catalaanse regering de grootschalige beschadiging, de vernietiging of het verlies van ecosystemen – ernstige schade aan de natuur die wijdverspreid of langdurig is – tegengaan.

Deze stap is het resultaat van een voorstel dat enkele maanden geleden werd opgesteld en geregistreerd door de extreemlinkse Catalaanse politieke partij CUP. Het initiatief werd gesteund door Stop Ecocide, de Xarxa per la Justícia Climàtica (die meer dan 30 organisaties en bewegingen omvat, waaronder het Observatorio DESC, Ecologistas en Acción en Entrepueblos) en SETEM Catalonië.

Manifest “Prou Ecocidis”

Daarnaast hebben 71 Catalaanse organisaties zich aangesloten bij het manifest “Prou Ecocidis” om dit wetgevende initiatief te steunen. Dit komt bovenop de meer dan 300 organisaties, NGO’s en bedrijven die zich al op nationaal niveau bij het Stop Ecocide Manifest hebben aangesloten.

Juridische definitie van ecocide

Vrijdagochtend hebben alle politieke groepen in het Parlement hun standpunt over het wetsvoorstel kenbaar gemaakt. Het voorstel kreeg de steun van Esquerra Republicana (ERC), de Partido de los Socialistas de Cataluña (PSC), JuntsxCatalunya en En Comú Podem. In drie van de toespraken werd verwezen naar de juridische definitie van ecocide, zoals gegeven door het Panel van Onafhankelijke Experts dat twee jaar geleden werd bijeengeroepen door de Stop Ecocide Foundation.

Na een periode van enkele maanden van hoorzittingen, waarin wijzigingen in de tekst kunnen worden aangebracht, zal er definitief in het Catalaanse Parlement over het voorstel worden gestemd. Daarna zal het wetsvoorstel worden doorgestuurd naar het nationale parlement, dat bevoegd is om strafwetten aan te nemen.

“Geweldig nieuws”

Maite Mompó, directeur van Stop Ecocide Spanje, zei in Ecoticias: “Het is geweldig nieuws dat in het Catalaanse Parlement een procedure is gestart om ecocide in het Spaanse Wetboek van Strafrecht op te nemen. Hiermee zou Spanje zich bij de leiders in Europa en de wereld voegen in het creëren van juridische kaders die de ergste milieuschade voorkomen.”

“Trots”

Dani Corbellà, die het voorstel in het Parlement verdedigde, voegde eraan toe: “We zijn trots dat dit proces vandaag in het Catalaanse Parlement is begonnen. Er is een zeer brede parlementaire meerderheid die het proces zal steunen.”

Ook ecocide wetsvoorstellen in andere landen

Jojo Mehta, medeoprichter en CEO van Stop Ecocide International, merkte op dat er de afgelopen weken ecocide-wetsvoorstellen zijn ingediend in Brazilië, Nederland, Schotland en nu Catalonië. Ze benadrukte dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de strafbaarheid van ecocide wereldwijd wordt erkend als een noodzakelijke wettelijke stap.

Bekijk ook: Regering Spanje wijst op gevaar van extremisme voor ecologische transitie

Dit vind je misschien ook leuk