Conflict tussen Vox en PP over opvang migrantenkinderen

Canarische Eilanden lopen tegen grens van opvangcapaciteit minderjarige migranten aan

door Judith Goeree
kinderarmoede

De extreemrechtse partij Vox heeft gedreigd zijn coalities met de PP in vijf Spaanse autonome regio’s te beëindigen als de PP instemt met een voorgestelde wijziging van de Vreemdelingenwet over de opvang van migrantenkinderen. In de aangepaste wet worden Spaanse regio´s verplicht om niet-begeleide minderjarige migranten op te nemen.

Door de grote hoeveelheid minderjarige en onbegeleide migranten die aankomen op de Canarische Eilanden, is een noodsituatie ontstaan in de opvang. De centrale regering van Spanje onderhandelt daarom over veranderingen in de Vreemdelingenwet. De wet stelt voor dat bij benutting van 150 procent van de opvangcapaciteit, minderjarigen verplicht door andere regio´s moeten worden opgenomen.

Politieke partij Vox ziet deze beslissing als een breekpunt in hun samenwerking met de PP. Ook de Catalaanse partij Junts per Catalunya zal de wetswijziging niet steunen en onderhandelt over een vrijstelling voor Catalonië voor de verplichte opvang van migrantenkinderen. Het argument voor de weigering is dat Catalonië vergeleken met andere regio´s al buitengewoon veel minderjarige migranten opvangt.  Zij willen de immigratiebevoegdheden in eigen beheer houden.

Vox bestempelt wetswijziging als onaanvaardbaar

Het voorstel voor het wijzigen van artikel 35 van de Vreemdelingenwet komt van de Canarische regering. Zij willen met een wetsverandering de druk op de opvangcentra op de eilanden verlichten. Met het voorstel komt echter een intens debat op gang in de landelijke politiek. En het lijkt erop dat de aanpassing politieke gevolgen zal hebben op nationaal niveau.

Vox beschouwt de wetswijziging als een kritiek punt voor de relatie met de conservatieve PP, hun regeringspartner in vijf autonome regio´s. De nationale leiding van Vox overweegt zelfs het scenario om in deze gemeenschappen – Castilië en León, Comunitat Valenciana, Extremadura, Aragon en Murcia – te breken met de PP. Deze beslissing hangt onder andere af van de keuze van de landelijke PP-leider Feijóo om in te stemmen met de wetswijziging.

Extremadura milder over opvang migrantenkinderen

Het vraagstuk over de minderjarige migrantenkinderen stelt de PP zelf ook voor een dilemma. Want ook op de Canarische Eilanden, waar de problematiek speelt, reageert de conservatieve partij. Vox windt er echter geen doekjes om. De partij waarschuwt de PP niet bereid te zijn toe te geven op dit punt.

De regering van Extremadura, gevormd door de PP met steun van Vox, heeft de dreigementen van Vox naast zich neergelegd. Daar geeft de overheid aan met “absolute betrokkenheid en absolute gevoeligheid” te zullen handelen in de zorg voor minderjarigen. Bovendien spreekt de regering uit de geldende wetgeving te zullen naleven, of dit nu wel of goed wordt ontvangen.

Madrid vreest aanzuigende werking op nieuwe migranten

De presidente van de Gemeenschap van Madrid, Isabel Díaz Ayuso, vreest dat de herverdeling van minderjarige migranten naar andere regio’s een “aanzuigeffect” zal veroorzaken. Het geeft migranten het beeld dat ze, eenmaal op de Canarische Eilanden, uiteindelijk overal in Spanje terecht kunnen komen.

Voorlopig blijft het voor Vox bij waarschuwingen aan het adres van de PP. “De Immigratieregeling maakt deel uit van de regeringsakkoorden. De PP weet hoe wij erin staan, we wachten hun uitspraken af,” zei de woordvoerder van Vox.

Vox zeer uitgesproken over voorstel verdeling migrantenkinderen

Vox, die in toespraken illegale immigratie koppelt aan criminaliteit, stelt het migratievraagstuk als een van de kernpunten voor hun politieke beleid. De extreemrechtse partij is net als Ayuso van mening dat de herverdeling van migrantenkinderen vanuit de Canarische Eilanden naar andere regio’s het ´aanzuigeffect´ bevordert. Bovendien wordt getwijfeld aan de herkomst van de jonge vluchtelingen.

Ondertussen blijven de minderjarige migrantenkinderen voorlopig onderwerp van gesprek en lijken de Spaanse partijen af te stevenen op een zoveelste vertrouwenscrisis.

Lees ook: Zuid-Europese landen willen meer inspanning voor migratiebeheersing van EU

Dit vind je misschien ook leuk