Coronacrisis kost leger Spanje bijna helft jaarbudget

door admin
Coronacrisis kost leger Spanje bijna helft jaarbudget

Inmiddels heeft het coronavirus in Spanje al meer dan 27.000 mensenlevens geëist. Het Spaanse leger heeft massaal meegeholpen in de strijd tegen de coronapandemie. Dankzij bronnen bij Defensie meldde El País vanochtend dat de coronacrisis het Spaanse leger vooralsnog zo’n 400 miljoen euro gekost; bijna de helft van het voorziene budget.

Hoe komt Spaans leger aan zijn budget?

De financiering van de strijdkrachten in Spanje komt uit drie verschillende bronnen. Het Ministerie van Defensie heeft een budget, er zijn diverse kredieten vanuit de industrie voor nieuwe wapenprogramma’s en als laatste is er het zogenaamde rampenfonds. Dit laatste fonds betreft 2 procent van de algemene staatsbegroting en kan worden ingezet bij onvoorziene uitgaven.

Coronacrisis zorgt voor financiële crisis binnen leger Spanje

Dit jaar is er 1,1 miljard euro begroot voor het Spaanse leger. Dit wordt niet alleen gebruikt voor de salarissen van de militairen, maar ook voor EU- en VN-missies waarbij Spanje is betrokken. Sinds de economische crisis van 2008 zijn de begrotingen voor het leger aanzienlijk geslonken. Eind vorig jaar hadden ook de vele overstromingen in Spanje een behoorlijke impact op het budget. Door de coronacrisis is de situatie echter onhoudbaar geworden vanwege de hoge onvoorziene uitgaven.

Volgens de door El País geraadpleegde bronnen is het nog wel mogelijk om de salarissen uit te betalen maar zit het probleem vooral in het betalen van de benodigde middelen om missies uit te voeren. Op dit moment staan de EU- en VN-missies on-hold vanwege de coronapandemie. Militairen zijn teruggehaald uit oorlogsgebieden en legeroefeningen in Spanje gaan niet door. Zodra de situatie het weer toestaat dan zullen deze activiteiten weer hervat moeten worden om verloren tijd in te halen.

Prioriteiten aanbrengen in missies Spaans leger

Het bestuur van defensie is op dit moment bezig met het herzien van de internationale verbintenissen van Spanje aangezien het financieel niet mogelijk is om deze in een keer na te komen. Grote missies, zoals Libanon, Irak, Mali, etc. zullen wel doorgang vinden, maar bij overige missies zal het nodig zijn prioriteiten te stellen.

Onderhandelingen met Spaanse fiscus

Het Ministerie van Defensie onderhandelt op dit moment met de Spaanse Belastingdienst over een oplossing voor deze situatie. De verwachting is dat het Ministerie van Volksgezondheid de kosten zal betalen die het Spaanse leger heeft gemaakt om bijvoorbeeld beschermingsmiddelen uit China naar Spanje te vliegen. Toch is dit een druppel op een gloeiende plaat.

Er kan uiteindelijk ook worden gekozen voor uitstel van betaling van een aantal wapenprogramma’s aangezien de productie ervan vertraging heeft opgelopen. Vooralsnog is er nog geen concrete oplossing voor de grote tekorten waar het leger mee te maken heeft. Als er uiteindelijk geen of onvoldoende wordt gedaan om deze situatie op te lossen dan zal het Spaanse leger twee jaar zijn activiteiten moeten staken, aldus een hooggeplaatste officier. Met andere woorden: minder vliegen, minder varen en minder militaire oefeningen in het veld.

Dit vind je misschien ook leuk