Costa Blanca krijgt ook code rood wegens hitte

door admin
Costa Blanca krijgt ook code rood wegens hitte

In het noorden van de provincie Alicante geldt een gele waarschuwing (risico) en in het binnenland daarachter en ook het zuiden van Murcia krijgt code oranje (belangrijk risico).

In de gebieden die op dinsdag een rode waarschuwing kregen, is het vandaag iets koeler. Voor de Costa Brava geldt nu een geel alert, alleen het zuiden van de provincie Lleida heeft nog oranje. Ook op het eiland Mallorca is het weeralert veranderd van rood naar oranje. 

In het noorden van Spanje kan het zelfs fris aanvoelen, zo daalt het kwik in een stad als Pamplona liefst met 12ºC ten opzichte van maandag. 

Het Spaanse weeragentschap Aemet schrijft op Twitter dat de eerste helft van juli vrijwel elke dag temperaturen boven normaal heeft laten zien. “In feite maken de eerste zeventien dagen van de maand het de derde warmste in de historische reeks, na 2022 en 2015.”

Lees ook: Maximale hittewaarschuwing voor de Costa del Sol

De gemiddelde temperatuur tussen 1 en 17 juli was 1,8 ºC hoger dan gemiddeld. Bovendien waren er korte maar intense warme periodes waarin de temperatuur de 44ºC overschreed. Er zijn ook verzengende nachten geweest, waarin het niet onder de 25 ºC is gezakt, plaatselijk zelfs 30 ºC.

Zeetemperatuur

De hitte breidt zich ook uit naar de maritieme gebieden rond Spanje, met als geheel een temperatuur van die 2,2 ºC hoger dan normaal. Op sommige gebieden in de Alborán zee zijn ze zelfs tussen de 3 en 4ºC hoger. Op punten van het oosten en de Balearen is de Middellandse Zee meer dan 28 ºC.

Deze zeewatertemperaturen, boven de 24,5 ºC in de kustgebieden van Spanje, zijn “ongekend” midden juli in de hele historische reeks, die begint in 1940: ze overtreffen ruimschoots de records van de twee voorheen warmste jaren, 2015 en 2022.

Lees ook: Oppervlaktewater van de zee in Spanje is 3 graden boven normaal

Dit vind je misschien ook leuk