Costa del Sol kampt met dreigend watertekort in de zomer

door admin
Costa del Sol kampt met dreigend watertekort in de zomer

De Costa del Sol staat voor een reëel risico op watertekorten in de zomer. Decennia van gebrekkige planning en investering in waterinfrastructuur, gecombineerd met klimaatverandering en bevolkingsgroei, leiden tot deze precaire situatie van waterschaarste.

Gemeenten langs de hele kust hebben waterbesparingsmaatregelen getroffen. Ten oosten van Málaga draaien plaatsen als Velez-Malaga, Torrox en Rincon de la Victoria de kraan ‘s nachts urenlang dicht. Overdag is het besproeien of reinigen van oppervlakken en tuinen en het vullen van zwembaden verboden. Ten westen van Malaga verbieden gemeentebesturen zoals Marbella, Benalmadena en Torremolinos hun inwoners tuinen te sproeien, terrassen schoon te maken en zwembaden te vullen met kraanwater. 

De Río Verde drinkwaterzuiveringsinstallatie in Marbella, die in de zomer 80% van de Costa del Sol van water voorziet, bevindt zich in een kritieke toestand. Net als het stuwmeer La Concepción dat de westelijke Costa del Sol van water voorziet. Het resultaat is dat voor de zomer van 2024 een “echt risico op watertekorten” wordt voorzien.

Verouderde infrastructuur

De waterinfrastructuur langs de kust is volledig verouderd, schrijft de krant Sur. De zuiveringsinstallatie van 51 jaar oud heeft te maken met onvoldoende capaciteit en verouderde faciliteiten. Dit verhoogt het risico op onderbrekingen in de waterproductie. De afwezigheid van neerslag en de beperkte capaciteit van de ontziltingsinstallatie om aan de gehele vraag te voldoen, verergeren het probleem. Volgens het publieke waterbedrijf zou het verminderen van het waterverbruik met 20% kunnen helpen om de lente te halen. Maar het risico op een droge zomer blijft reëel.

Waterbesparingsmaatregelen

Als het niet gaat regenen en de besparingsplannen niet goed genoeg worden nageleefd, zal een stad als Marbella binnen vier tot vijf weken overgaan tot tijdgebonden beperkingen in de waterlevering, zoals nu al gebeurt ten oosten van Malaga. Dan komt er gedurende een paar uur ‘s nachts geen water meer uit de kraan. 

Klimaatverandering en bevolkingsgroei

De toenemende temperaturen en de constante bevolkingsgroei aan de Costa del Sol maken de situatie nog complexer. De hogere temperaturen leiden tot meer verdamping van water, terwijl de bevolkingsgroei de druk op de watervoorziening verhoogt. Volgens de website van het ministerie van Landbouw, Visserij, Water en Plattelandsontwikkeling, bevindt het stuwmeer van La Concepción, dat gevoed wordt door de Río Verde en de Costa del Sol van water voorziet, zich op een alarmerend laag niveau. Met 26% van de capaciteit is dat minder dan de helft van de capaciteit die het een jaar geleden had.

Uitgebreide infrastructuurproblemen

Naast verouderde leidingen, die vaak breken, is er ook onvoldoende capaciteit om nieuwe stedelijke ontwikkelingen langs de kust van water te voorzien. En dat zijn er nogal wat. Overal langs de kust op de laatste lege plekken zijn hijskranen te zien die worden ingezet bij de bouw van compleet nieuwe urbanisaties of grote appartementencomplexen.

Nieuwe infrastructuur goedgekeurd

In dit licht is het positief dat de Andalusische regering waterwerken heeft goedgekeurd om de capaciteit te vergroten van de waterleidingen die de hoofdstad van Málaga verbinden met het watervoorzieningssysteem aan de westelijke Costa del Sol. Deze werken, die ruim 1,1 miljoen euro kosten, hebben tot doel de watervoorziening van het Conception-reservoir te versterken. Dat is de belangrijkste waterbron die wordt beheerd door het overheidsbedrijf Acosol. Er is veel vraag naar dit stuwmeer in het oostelijke deel van de westelijke Costa del Sol achter Marbella. De verbeteringen komen rechtstreeks ten goede aan ongeveer 600.000 inwoners in acht gemeenten: Benahavís, Benalmádena, Casares, Estepona, Fuengirola, Manilva, Marbella en Mijas.

Niet op tijd

De Junta erkent te moeten blijven investeren om de watervoorziening te garanderen. Aangezien bovengenoemde werkzaamheden binnen een termijn van zes maanden moeten worden afgerond, dragen die niet bij aan een directe oplossing. Maatregelen die nu genomen moeten worden als het niet snel veel en hard gaat regenen zijn onder meer acties om de landbouwsector te ondersteunen en het bevorderen van het gebruik van teruggewonnen water in de landbouw. 

Bovendien meldt de Junta dat het waterpeil in de Andalusische reservoirs de afgelopen zeven dagen met 5 kubieke hectare (-0,43%) is gedaald. De gemiddelde capaciteit van de reservoirs bedraagt momenteel 21,06%.​

Kritiek van milieuorganisatie

Ondertussen heeft Ecologistas en Acción Mijas kritiek op de late en onvoorbereide reactie op de waterschaarste aan de Costa del Sol. De organisatie vindt dat de autoriteiten traag zijn opgetreden en de droogte gebruiken om niet-duurzaam watergebruik te bevorderen. Ze bekritiseren ook gemeentelijke verboden op het besproeien van tuinen, terwijl de straten nog steeds worden gewassen met grondwater in plaats van behandeld water. Daardoor wordt de overgeëxploiteerde watervoerende laag van Sierra Mijas verder uitgeput. De milieugroep uit Mijas herinnert de overheid eraan dat grondwater alleen maar gechloreerd hoeft te worden om drinkbaar te zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk