Leuke details over dorpen in de provincie Valencia

door admin
Leuke details over dorpen in de provincie Valencia

Deze telt 266 gemeenten, verspreid over 17 comarca’s (streken). De verschillen tussen deze plaatsen op demografisch en geografisch vlak zijn vaak groot. Sommige gemeenten kampen met enorme leegloop en andere zijn heel groot. De stad Valencia, hoofdstad van zowel de provincie als de autonome regio Valencia, is samen met het grootstedelijke gebied in aantal inwoners de derde stad van Spanje.

Natuurlijk zijn er ook geografische verschillen. Zo liggen enkele dorpen hoger dan 1.000 meter boven zeeniveau, zoals San Miguel in de Sierra de Javalambre. Deze bergachtige landschappen vormen een sterk contrast met de uitgestrekte stranden van Valencia langs de Middellandse Zee. De regionale krant Las Provincias ging op onderzoek uit bij  onder andere het Spaanse bureau voor de statistiek (INE) en de Spaanse belastingdienst en kwam met een aantal leuke gegevens over de dorpen in de provincie.

De dichtstbevolkte gemeente in Valencia

Van alle gemeentes is Valencia-stad, met 798.033 inwoners de grootste gemeente van de provincie. De stad is tien keer groter dan Torrent, die met 80.610 inwoners op de tweede plaats staat. Het grootstedelijke gebied Valencia telt 810.044 inwoners. Volgens berekeningen van de VN zal dit aantal toenemen tot 885.722 in 2030.

Waar wonen de minste mensen?

Sempere is de kleinste gemeenschap met 48 inwoners. Dit dorpje staat ook wel bekend als Sant Pere d’Albaida en ligt in de comarca La Vall d’Albaida.

Welk dorp is het meest gegroeid?   

In de laatste tien jaar is de stad Paterna het sterkst gegroeid wat aantal inwoners betreft. Volgens het bevolkingsregister van deze stad die tot het grootstedelijk gebied van Valencia hoort, is het aantal inwoners de laatste tien jaar met 10.511 gestegen tot 67.854 in 2016. Op de tweede plek staat wederom Torrent. Deze stad, eveneens in het grootstedelijk gebied, is in tien jaar tijd met 6.146 inwoners gegroeid tot  80.762 in 2016. In termen van exponentiële groei is Emperador het meest gegroeid. De stijging bedroeg maar liefst 121% in tien jaar tijd. Dat wil niet zeggen dat het een grote gemeente is: in 2016 woonden er 676 mensen. 

In welk dorp is het aantal inwoners het meest teruggelopen? 

Wellicht tegen de verwachting in, liep het aantal inwoners in Valencia in tien jaar tijd het hardst terug. Woonden er in 2006 nog 805.304 mensen, in 2016 waren dat er 790.201.   

In welke gemeente wonen de meeste buitenlanders?

In Zarra wonen de meeste buitenlanders. In dit dorpje in de comarca Ayora-Cofrentes is 35% van de 440 inwoners van buitenlandse afkomst. Van deze 154 mensen komen er 136 uit het Verenigd Koninkrijk. Met andere woorden: 88% van de buitenlanders in Zarra is Brits. Op de tweede plek staat Cofrentes met 25% buitenlanders, dat zijn 169 van de 651 inwoners.

In welke gemeente wonen de minste buitenlanders?

In het eerder genoemde San Miguel, met slechts 68 inwoners, woont geen enkele buitenlander. Daarmee vormt het dorp binnen de 266 gemeentes in de provincie de enige uitzondering. Dorpen waarin slechts één persoon met een buitenlandse nationaliteit woont, zijn: La Yesa, Segart, Sant Joanet, Casas Bajas, Bufalí en Vallanca.

Welk dorp heeft de meest kinderen?

In San Antonio de Benageber is 22,5% van de 8.463 inwoners jonger dan 15 jaar. Daarmee telt dit dorp de meeste kinderen van de hele provincie. Het relatief nieuwe dorp ligt op 14 km van Valencia stad, werd op 5 augustus 1957 gevormd en kreeg in 1997 pas een eigen gemeentebestuur. Emperador en Vallés maken met 22% kinderen de lijst van de jongste dorpen in de provincie Valencia compleet. 

Welk dorp heeft de minste kinderen?

In San Miguel woont slechts één kind. Daarna komt Andilla met 2,01%. Van de 349 inwoners zijn er maar 7 jonger dan 15 jaar. En in Sempere, het kleinste dorp in aantal inwoners van de provincie, woont ook maar één kind. 

Welk dorp heeft de oudste bevolking?

Casas Bajas, waarvan bijna de helft van de inwoners ouder is dan 65 jaar, is het dorp met de meeste ouderen in de provincie. Het ligt in het zuiden van de comarca Rincón de Ademuz. 83 van de 169 inwoners zijn 50-plusser en 7 daarvan zijn ouder dan 90 jaar. 

Welk dorp heeft het minst aantal ouderen?

In tegenstelling tot Casas Bajas heeft San Antonio de Benageber slechts 9,4% inwoners die ouder zijn dan 65 jaar. Op de tweede plek staat Beniflá met slechts 43 van de 453 inwoners ouder dan 56 jaar en dat is slechts 0,1% meer dan de nummer één.

Welk dorp heeft het hoogste aantal overlijdensgevallen?

Vallanca verloor in 2015 22 mensen op een totale bevolking van 149 (14,8%). Dit cijfer is opvallend, omdat in Vallanca 11% mensen meer zijn overleden dan in het dorp met de op twee na hoogste vergrijzing, Chera. Dit dorp in de comarca Los Serranos raakte 17 mensen kwijt, dat wil zeggen 3% van het totaal aantal inwoners. 

Welk dorp telt het minst aantal overlijdensgevallen?

Carrícola, Sempere, Emperador en Llocnou de la Corona zijn de vier dorpen in de provincie Valencia waarin in 2015 niemand is overleden. 

Wat zijn de meest voorkomende voor- en achternamen in Valencia?

Alleen al in de provincie Valencia wonen 37.418 mensen met de voornaam María en daarmee komt deze naam in alle 266 gemeentes het meest voor. De meest voorkomende achternaam (147.305 keer) is García. 

Wat is de rijkste gemeente?

Rocafort is de rijkste gemeente van de provincie. Het gemiddeld jaarlijkse inkomen van de 3.179 belastingplichtigen loopt op tot 31.807 euro. Dit wordt verklaard doordat in Rocafort een grote luxe woonwijk ligt, die het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking laat toenemen. Volgens gegevens van de Spaanse belastingdienst volgen daarna de plaatsen Godella en L’Eliana met een netto inkomen van resp. 27.329 en 25.731 euro. 

Wat is de armste gemeente?

De gegevens van Rocafort en Godella staan in contrast met die van Venta del Moro, een gemeente in de comarca Utiel-Requena met een gemiddeld in komen van slechts 11.739 euro. Deze gemeente van ruim 1.000 inwoners is daarmee de armste van de provincie.

Welke gemeente heeft de hoogste overheidsschuld?

Vallada, een klein dorp in de comarca La Costera, heeft de hoogste overheidsschuld per hoofd van de bevolking in de provincie. Omgerekend heeft elke inwoner een schuld van 6.924 euro op de staatskas, volgens de laatste registratie in 2015. Andere dorpen met een hoge staatsschuld zijn Castielfabib in de Rincón de Ademuz, in de volksmond ook wel Castiel genoemd, met een schuld van 3.844 euro per hoofd van de bevolking en in Gandia bedraagt de schuld 3.313 euro. 

Welke heeft de laagste overheidsschuld?

In de provincie Valencia liggen 51 dorpen die in 2015 geen enkele overheidsschuld hadden, zoals: Agullent, Alcàsser, Bellreguard, Canals, Miramar, Carlet, Palmera en Massanassa. 

In welke gemeente staan de meeste werklozen ingeschreven?

Millares, een dorpje in de comarca La Canal de Navarrés, heeft een werkloosheidspercentage van 19,64%, volgens de officiële gegevens uit januari 2017 van de Generalitat (ARGOS). Het is daarmee voor het tweede jaar op rij het dorp met de meeste werklozen van de provincie.  Gátova en Alfafar hebben ook een hoog werkloosheidspercentage van resp. 19,63 en 17,86% van de totale beroepsbevolking, volgens de laatste gegevens uit januari 2017.

Welke gemeente heeft het minst aantal werklozen?

In Vallanca is 2,45% van de beroepsbevolking werkloos en het is daarmee het dorp met het minst aantal werklozen van de provincie in 2017. Het dorpje van 133 inwoners, gelegen in de Rincón de Ademuz, heeft slechts één werkloze volgens de registratie van het Instituto Nacional de Empleo (het landelijk arbeidsbureau van Spanje). Castellonet de la Conquesta, Sempere en Rugat hebben een werkloosheidspercentage van ongeveer 4% en zijn na Vallanca de dorpen met het laagst aantal werklozen. 

Ligging

San Miguel in de Sierra de Javalambre ligt op 1.103 meter boven de zeespiegel en is niet alleen het hoogstgelegen dorp van de provincie, maar tevens van de hele autonome regio Valencia. Cullera, gelegen aan een uitgestrekte kust, ligt het laagst op 2 meter boven de zeespiegel. Castielfabib ligt het noordelijkst en het middeleeuwse dorpje Bocairent in de Sierra Mariola ligt het zuidelijkst. Oliva, dat grenst aan de provincie Alicante ligt het meest oostelijk en Villagordo del Cabriel ligt het meest westelijk.

Dit vind je misschien ook leuk