Bittere Sevilla-sinaasappels geschikt voor een koningin

door admin
Bittere Sevilla-sinaasappels geschikt voor een koningin

De krant El Pais schrijft dat “een krat met citrusvruchten in de residentie van de Britse ambassadeur in Spanje aanwezig is en daar tot marmelade wordt verwerkt om vervolgens aan koningin Elizabeth II af te leveren”.

De heersende legende zegt dat citrusvruchten, waaronder sinaasappels, oorspronkelijk werden gebruikt door rijke kooplieden en de Koninklijke Marine voor hun zeelieden om te voorkomen dat ze scheurbuik zouden krijgen veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C. Verhalen uit Frankrijk beweren echter dat de naam marmelade afkomstig is van Frans vooro ‘zeeziekte’.

Een andere versie is een Engelse, afkomstig van een Franse arts van Queen Mary Tudor die haar ‘marmelade’ voorschreef om van haar ziekte te genezen. Hoe dan ook, marmelade is een favoriet ingrediënt geworden voor het Britse ontbijt.

Sinaasappelen werden voor het eerst naar Spanje gebracht in de 12e eeuw door de Almohad-kaliefen (het Noord-Afrikaanse Berberse moslimrijk) die over Al-Andalus regeerden. In deze tijd werd het Alcázar gebruikt als woonfort. Tegenwoordig is het Alcázar een koninklijk paleis in Sevilla, oorspronkelijk gebouwd voor de christelijke koning Pedro I van Castilië.

Naar verluidt werd de eerste sinaasappelboom in Sevilla dooro koning Pedro I geplant in het Alcázar paleis. Nu staan er meer dan duizend bomen in de 7 duizend vierkante meter aan tuinen en alle sinaasappels daarvan worden elk jaar handmatig geplukt. 

De traditie van het verzenden van de bittere sinaasappelen van Sevilla naar Engeland begon toen de Spaanse koning Alphonse XIII en zijn Britse vrouw, Victoria Eugenie van Battenberg, (kleindochter van koningin Victoria), de Alcázar-sinaasappelen proefden. Ze vonden deze zo lekker dat ze er een paar achterhielden voor de Britse koninklijke familie. Sindsdien is het een traditie. 

In de jaren zeventig kwam er een einde aan de traditie, maar dankzij een initiatief van Isabel Rodríguez, directeur van het Alcázar, is daar weer nieuw leven ingeblazen. In 2019 ontdekte zij de verloren traditie en nam contact op met de honorair consul in Sevilla en samen besloten ze de traditie weer in ere te herstellen. 

De marmelade wordt gemaakt in de residentie van de Britse ambassadeur in Spanje, Hugh Elliot, die een bedankbrief schreef aan Isabel Rodríguez. “We zijn verheugd opnieuw deel uit te maken van deze traditie die zo’n heerlijke versmelting van onze twee culturen vertegenwoordigt. We zijn erg dankbaar voor de vrijgevigheid van de Royal Alcázar en kijken ernaar uit om het proces van het creëren en delen van een hoogwaardig eindproduct te voltooien, dat zijn koninklijke afkomst waardig is,” schreef ambassadeur Elliott.

Lees ons vorige artikel over hoe de bittere sinaasappels uit Sevilla een bijdrage leveren aan de productie van groene energie.

Dit vind je misschien ook leuk