Bende aangehouden voor vervoer minderjarige migranten naar Spaans vasteland

door admin
Bende aangehouden voor vervoer minderjarige migranten naar Spaans vasteland

Dat gebeurde op 7 februari toen een bootje met zes jongeren tijdens de overtocht bij Gibraltar schipbreuk leed waarbij twee van hen verdronken en twee anderen nog worden vermist. De twee jongeren die de tocht overleefden, konden op eigen kracht naar een boot in de buurt zwemmen.

Een van de overledenen is afgelopen zaterdag op Gibraltar op een Islamitische begraafplaats begraven nadat met een DNA-test zijn identiteit kon worden vastgesteld. Omdat de ouders van het Marokkaanse slachtoffer de reis naar Gibraltar niet konden betalen, hebben zij de begrafenis van hun kind via een videoverbinding bijgewoond. 

2.500 euro per persoon voor overtocht

In totaal zijn tussen september 2020 en afgelopen maart 37 jonge migranten naar het vasteland gebracht. In ruil daarvoor moesten zij de criminelen, die lid van een bende die zich Campos Gallego noemt, 2.500 euro per persoon betalen. De jongeren werden gevangengehouden tot ze hun schuld hadden afgelost. Als zij de overeenkomst alsnog wilden verbreken, werden zij fysiek mishandeld, soms zo zwaar dat medische hulp noodzakelijk was.

Minderjarige onbegeleide migranten

Twee van de vier op 7 februari overleden slachtoffers zijn Jawad van 25 en Hamid van 29 jaar oud, afkomstig uit het Marokkaanse Fnideq. Zij hadden zwemmend de Spaanse enclave Ceuta bereikt, nadat de grensovergang van Tarajal gesloten was door de coronapandemie.

Hamid was de “ondraaglijke” sociale en economische situatie in zijn land ontvlucht en wilde via Ceuta het Spaanse vasteland bereiken, zo verklaarde zijn moeder aan de krant El Foro de Ceuta. Zijn laatste bericht kreeg zij op 6 februari, toen hij vertelde dat hij een dag later de overtocht zou maken. Jawad en Hamid waren meerderjarig, maar de meeste ‘klanten’ van Campos Gallego waren minderjarige, onbegeleide Marokkaanse migranten. 

Dertien van de 20 gewelddadige bendeleden zijn door de Spaanse Nationale Politie aangehouden in de provincie Cádiz, de overige zeven zijn aangehouden in Ceuta. Het politieonderzoek waaraan ook de Gibraltese autoriteiten hebben meegewerkt, ging twee weken geleden van start.

Naast de aanhoudingen heeft de politie vijf vuurwapens, drie boten en 5.500 liter brandstof in beslag genomen. Zeven van de aangehouden bendeleden zijn overgebracht naar de gevangenis, naar alle 20 aangehouden criminelen wordt een onderzoek ingesteld wegens verdenking van misdaden tegen buitenlandse burgers, het veroorzaken van de dood door roekeloos gedrag en deelname aan een criminele organisatie. 

Dit vind je misschien ook leuk