Spaanse Jaap van Dissel onderzocht wegens wanbeheer crisis

door admin
Spaanse Jaap van Dissel onderzocht wegens wanbeheer crisis

Fernando Simón werd, vlak nadat de pandemie zijn intrede deed, directeur van het Spaanse Corona Coördinatie- en Crisiscentrum CCAES en was sindsdien een van de vertrouwde gezichten als het gaat om de aanpak van de epidemie. Abogados Cristianos, de vereniging van christelijke advocaten, dient nu een klacht in tegen Simón over zijn aanpak van de coronacrisis in Spanje, zo schrijft nieuwssite Onda Cero op donderdag.

Christelijke advocaten vonden genomen maatregelen tegen Covid-19 onvoldoende

De christelijke advocaten willen via de rechtbank in Madrid laten onderzoeken of Fernando Simón een zogenaamd ambtsmisdrijf heeft begaan tijdens zijn beheer van de crisis. Het onderzoek is geopend om de feiten te onderzoeken die de vereniging hiervoor heeft aangevoerd. De vereniging verwijt Simón namelijk dat hij in maart 2020 onvoldoende maatregelen heeft genomen nadat hij en de Spaanse regering over de dodelijkheid van het virus waren geïnformeerd.  

Ook aanklacht tegen Spaanse ministers

Niet alleen Simón werd aangeklaagd door de vereniging, de aanklacht werd ook ingediend tegen premier Pedro Sánchez, de ministers Irene Montero (Gelijkheid), Margarita Robles (BuZa) en Fernando Grande-Marlaska (BiZa), de voormalige vicevoorzitters van de uitvoerende macht Carmen Calvo en Pablo Iglesias en de voormalige ministers José Luis Ábalos (Transport) en Salvador Illa (Volksgezondheid).

Fernando Simón is echter de enige tegen wie de rechter een onderzoek heeft laten starten. De genoemde ministers worden namelijk beschermd door de wet. Het is vervolgens aan het Hooggerechtshof van Spanje om over de andere ministers te oordelen.

Christelijke advocatenvereniging Spanje eerder in het nieuws

Het is niet de eerste keer dat de vereniging van christelijke advocaten in het nieuws komt. In februari 2020 diende de vereniging een aanklacht in tegen Netflix vanwege een komedie waarbij Jezus op een satirische manier werd neergezet als homoseksuele man. Diezelfde maand startte de vereniging een rechtszaak tegen een Spaanse acteur wegens godslastering.

Dit vind je misschien ook leuk