Dit was volgens de Spanjaarden het beste restaurant van 2021

door admin
Dit was volgens de Spanjaarden het beste restaurant van 2021

Van deze 26 restaurants in Catalonië bevinden zich er liefst 20 in de provincie Barcelona. 16 restaurants uit de top-100 zijn te vinden in de regio Madrid, 9 in Valencia en ook 9 in Baskenland. Voor het samenstellen van de lijst heeft The Fork gekeken naar het cijfer dat de restaurants van hun gasten kregen, de recensies die gedurende het hele jaar op de website zijn achtergelaten, het bezoekersaantal op de website en het aantal reserveringen. 

Can Jubany

De winnaar van 2021 is restaurant Can Jubany in Calldetenes in de provincie Barcelona. Chef-kok Nandu Jabany serveert in zijn restaurant gerechten volgens de avantgardistische kookkunst, een stroming die in Spanje groot werd in de jaren’80 en ’90 van de vorige eeuw. Spanje’s bekendste chef-kok Ferran Adriàn heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verspreiding van de avantgarde-kookkunst binnen Spanje. 

Traditionele ingrediënten en bereidingswijzen maakten plaats voor hoogstaande kooktechnieken met vernieuwende ingrediënten. De presentatie van de gerechten en een verrassende smaakervaring kregen in deze stroming een grote rol toebedeeld. Met zijn avantgardistische kookkunst heeft chef-kok Nandu Jubany ook al de welbekende Michelin-ster in de wacht gesleept. Jubany gebruikt eerlijke producten van het land en baseert zijn gerechten op traditionele streekrecepten. 

De nummer-één positie op The Fork-top 100 was voor Jubany en zijn team een grote verrassing. “Dit geeft ons weer kracht om door te gaan en onze gasten ook in de toekomst niet teleur te stellen. Wij zijn enorm dankbaar”, zei de chef-kok. 

De nummer 2 is La Casona del Judío in Santander van chef-kok Sergio Bastard. Ook hij kiest voor moderne en innovatieve gerechten die hun oorsprong vinden in de traditionele keuken. Ook Bastard heeft daarmee al een Michelin-ster verdiend. Op nummer 3 staat Venta Moncalvillo van de broers Echapresto, in Daroca de Rioja. De nummers 4 en 5 zijn respectievelijk Cenador de Amós van chef-kok Jesús Sánchez in Villaverde de Pontones (Cantabrië) en l’Ó-hotel Món Sant Benet in Sant Fruitos de Bages (Barcelona), deze laatste is eveneens bekroond met een Michelin-ster. 

Top-20

De overige geselecteerde restaurants die nog binnen de top-20 vallen zijn:

6. Cocina Hermanos Torres, Barcelona

7. Raúl Resino, Benicarló (Castellón)

8. Quimbaya by Edwin Rodríguez, Madrid

9. Nova, Orense

10. La Costa de José Álvarez, El Ejido (Almería)

11. Muna, Ponferrada (León)

12. Taberna López, Segovia

13. Maralba, ALmansa (Albacete)

14. Bagá, Jaén

15. El Doncel de Enrique Pérez, Sigüenza (Guadalajara)

16. El Tormo, Madrid

17. Casa Marcial de Nacho Manzano, Arriondas (Asturië)

18. Auga e Sal, Santiago de Compostella

19. Kuoco 360 Food, Madrid

20. Liezo, Valencia

Dit vind je misschien ook leuk