Musea in Spanje herdenken 50ste sterfjaar van Pablo Picasso

door admin
Musea in Spanje herdenken 50ste sterfjaar van Pablo Picasso

Voor de organisatie van deze herdenking is de speciale Nationale Commissie voor de Herdenking van het 50steSterfjaar van Pablo Picasso opgericht. In samenwerking met Spaanse musea wordt het werk van de kunstenaar een jaar lang in het zonnetje gezet. Nogmaals zal blijken hoe groot de rol van Picasso is geweest voor de ontwikkeling van de moderne kunst uit de 20ste eeuw. 

Picasso in Madrid

In 2023 heeft Picasso de hoofdrol in tentoonstellingen van de drie grote musea van Madrid: het Museo del Prado, het Centro de Arte Reina Sofía en het Museo Nacional Thyssen Bornemisza. Aan dit rijtje wordt nog het Guggenheim-museum in Bilbao toegevoegd en natuurlijk ontbreken niet de twee Picasso-musea in Málaga en Barcelona. Deze twee musea vieren volgend jaar bovendien hun respectievelijk 20-jarige en 60-jarige bestaan. 

Twee tentoonstellingen al van start

Momenteel zijn er al twee tentoonstellingen over Picasso geopend. Tot 15 mei is in de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando in Madrid ‘Picasso, Rostros y Figuras’ (Gezichten en Figuren) te zien met 58 werken van de kunstenaar, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen. Picasso studeerde in 1897 en 1898 op deze Academie voor Schone Kunsten in de Spaanse hoofdstad. De tentoongestelde objecten beslaan de periode van Picasso’s vroege kubisme tot zijn meest recente werken. Onder andere is te zien het schilderij ‘Mujer’ uit 1907 dat wel beschouwd wordt als het werk waarop Picasso zijn wereldberoemde ‘Les Demoisselles de Avignon’ baseerde. 

Invloeden van oude meesters

In het Museo Picasso in Málaga is nog tot 26 juni de speciale tentoonstelling ‘Cara a cara. Picasso y los maestros antiguos’ (Oog in oog. Picasso en de oude meesters) te zien. Deze tentoonstelling belicht de invloeden die klassieke meesters als El Greco, Diego Bejarano en Francisco Pacheco hadden op het werk van Picasso en hoe hij de oude tradities transformeerde tot de revolutionaire moderne kunst. 

‘Picasso y Chanel’

Op 11 oktober gaat de Picasso-tentoonstelling in het Madrileense Museo Nacional Thyssen-Bornemisza van start. Hierin wordt vooral de dialoog van Picasso met andere moderne kunstenaars belicht met speciale aandacht voor de mode. De tentoonstelling heeft dan ook de titel ‘Picasso y Chanel’. 

Blauwe periode in Barcelona 

Het Picasso-museum in Barcelona start op 5 april met de tentoonstelling ‘Picasso proyecto azul’ (Picasso project blauw). Hierin staan technische studies uit de blauwe periode van de kunstenaar centraal, gebaseerd op de werken uit de eigen collectie van het museum. Aan bod komen verschillende aspecten van deze werken, van het creatieve proces tot de gebruikte materialen, de verdeling van de verschillende kleurlagen en de onderlinge relatie tussen de werken uit deze specifieke periode. 

Dit vind je misschien ook leuk