
Incidenten zoals een stier die verdronk in Dénia of een ander die bewusteloos raakte in Morella zijn slechts het topje van de ijsberg. Menselijk leed komt ook voor, zoals het tragische overlijden van een 74-jarige vrouw door een ontsnapte stier. Organisaties als CAS International en AnimaNaturalis zetten zich in om deze feesten te documenteren, bewustzijn te creëren en de autoriteiten aan te klagen voor overtredingen.
Ruim 18.000 stierenfeesten per jaar in Spanje
Jaarlijks worden er meer dan 18.000 van zulke stierenfeesten georganiseerd, waarbij meer dan 30.000 dieren worden ingezet. Deze dieren worden vaak herhaaldelijk onderworpen aan deze feesten. Zodra ze niet meer 'geschikt' worden bevonden, wacht hun het slachthuis. Valencia staat hierin bovenaan met het grootste aantal en diversiteit aan stierenfeesten.
Estefania Pampin Zuidmeer, een campaigner van CAS, deelt haar persoonlijke connectie met de regio en hoe het voor haar voelt om deze bekende gebieden te bezoeken voor haar werkzaamheden. Ze benadrukt dat veel van deze feesten besloten zijn en dat de buitenwereld zich niet bewust is van de werkelijke omstandigheden.
Zo werd een stier gedwongen in zee te springen tijdens het Bous a la Mar festival in Dénia, een uiterst wreed festijn. Stieren zijn niet gemaakt om te zwemmen, en dergelijke acties kunnen tot hun verdrinking leiden, zoals het geval was op 10 juli. Zulke tragedies zijn niet nieuw; in 2014 stierf een andere stier op een vergelijkbare manier.
Ook in Morella werden dierenmishandeling en gevaar voor mensen gedocumenteerd. CAS en AnimaNaturalis werden tijdens hun opnamen daar lastiggevallen, en mochten de chaotische taferelen en de twee incidenten die daar plaatsvonden niet filmen. Helaas zijn deze incidenten geen uitzondering maar vormen ze een gemeenschappelijk beeld van wat er gebeurt tijdens deze feesten.
De zomer was vol incidenten. Een stier in Oropesa del Mar botste tegen een paal, in Gata de Gorbos raakte een koe bewusteloos na een botsing en in Teruel werd een uitgeputte stier gedwongen om door te gaan, ondanks zijn toestand. Op andere feesten worden de horens van de stier in brand gestoken, waardoor het dier enorm veel stress en pijn moet doorstaan voordat hij alsnog afgemaakt wordt in de arena of het slachthuis.
Menselijk leed
Niet alleen dieren, maar ook mensen lijden onder deze feesten. De dood van een 74-jarige vrouw in Almàssera is een triest voorbeeld. Minderjarigen lopen ook risico's, en ondanks waarschuwingen van de Verenigde Naties blijft Spanje hen blootstellen aan deze gevaarlijke evenementen.
Lees ook: Opmerkelijk in Spanje: Stieren losgelaten tijdens kinderparade
Stierenfeesten brengen niet alleen dieren in gevaar maar vormen ook een bedreiging voor de veiligheid van mensen. Ontsnapte stieren, gewonde toeschouwers en de blootstelling van minderjarigen aan geweld zijn enkele van de vele risico's.
Onderzoek naar overheidssubsidies van stierenfeesten
Om deze problemen aan te pakken, hebben CAS International en AnimaNaturalis een grondig onderzoek uitgevoerd naar de 18.000 stierenfeesten in Spanje. Ze hebben informatie verzameld over locaties, betrokken dieren en subsidies van de autoriteiten. Met de resultaten hopen ze de deelstaten ervan te overtuigen om hun financiële steun aan deze feesten te staken en te investeren in meer waardevolle zaken voor de gemeenschap. De resultaten van hun onderzoek worden in september vrijgegeven.