Serie Spaanse musea deel 6: Casa de Pilatos in Sevilla

door admin
Serie Spaanse musea deel 6: Casa de Pilatos in Sevilla

Aan de rand van de Joods-Arabische wijk Barrio Santa Cruz ligt het prachtige paleis Casa de Pilatos uit de late 15e eeuw. Het gebouw bevat zowel elementen van de mudéjarstijl (een mengstijl van westerse en Arabische architectuur) als kenmerken uit Renaissance. Daarmee introduceerde het Casa de Pilatos als een van de eerste deze 16e eeuwse kunststroming uit Italië in Andalusië. Halverwege de 19e eeuw werd het paleis aangepast en kreeg het ook elementen uit de Romantiek waardoor een harmonieus geheel van uiteenlopende stijlen ontstond.

Pontius Pilatus

De eerste markies van Tarifa, Fadrique Enríquez de Ribera, was aan het begin van de 16e eeuw op bedevaart naar Jeruzalem geweest. Daar had het verblijf van de Romeinse prefect Pontius Pilatus, de man die Jezus Christus tot het kruis had veroordeeld, grote indruk op hem gemaakt. De markies wilde dat zijn paleis in Sevilla er precies hetzelfde uit zou zien en noemde het sindsdien Casa de Pilatos.  

De volksoverlevering vertelt dat Fadrique een weg maakte, de Via Crucis, vanaf zijn paleis naar het monument Cruz del Campo. Dit monument staat nog steeds in de wijk Barrio de Nervión in Sevilla. Naast het kruis staat nu de fabriek van het Spaanse biermerk Cruzcampo. Volgens Fadrique Enríques was het aantal stappen vanaf zijn paleis naar het Cruz del Campo precies even groot als het aantal stappen vanaf het paleis van Pontius Pilatus in Jeruzalem naar de berg Golgotha waarop Jezus werd gekruisigd.

Op de terugreis van zijn bedevaart verbleef de markies nog enige tijd in Italië en besloot na thuiskomst in Sevilla dat zijn paleis ook elementen uit de Italiaanse Renaissance moest krijgen. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat de Renaissance uit Italië ook in Andalusië een rol kreeg binnen de architectuur.

Half miljoen azulejos

Azulejos, de geglazuurde keramische muur- en vloertegels in hoofdzakelijk blauw, groen, okergeel, zwart en wit, zijn een erfenis van de eeuwenlange Moorse bezetting in Andalusië. Deze kunstvorm brachten de Arabieren uit het Perzische Rijk mee naar Zuid-Spanje. Zeker een half miljoen azulejos, in meer dan 150 verschillende patronen sieren de binnenhoven van het paleis en zijn van een adembenemende schoonheid.

Prachtige eenheid van verschillende stijlen

Aan de buitenkant zou je het niet direct zeggen, maar het paleis is bijzonder indrukwekkend. Het samenkomen van de verschillende architectonische stijlen vanaf de Romeinse tijd tot aan de Romantiek uit de 18e en 19e eeuw, de marmeren entree, de lange gangen, de prachtig vakwerkplafonds, de typisch Andalusische patio’s, de brede trappen met daarboven de grote koepel, de houten deuren en de Renaissance tuinen met het paviljoen maken dit paleis zeker zo interessant als het veel grotere Alcazar van Sevilla. Op de tweede verdieping hangt een mooie kunstverzameling van schilderijen en fresco’s uit de 16e tot de 19e eeuw. Het Casa de Pilatos wordt wel gezien als het best bewaarde 16e eeuwse Andalusische paleis.   

Casa de Medinaceli

Tot op heden is het huis in het bezit van een van de grootste adellijke families van Spanje, la Casa Ducal de Medinaceli. De laatste erfgenaam, Marco Hohenlohe-Langenburg y Medina, Duque XIX de Medinaceli, woont nog steeds boven in het paleis waarvan hij na het overlijden van zijn oma in 2013 eigenaar is.

Decor voor Hollywoodfilms

Het is niet vreemd dat het decoratieve Casa de Pilatos diverse keren werd gekozen als decor voor Hollywoodfilms. Onder andere de zevenvoudige Oscarwinnaar ‘Lawrence of Arabia’ werd hier opgenomen in de jaren zestig van de vorige eeuw. In 2009 vonden er de opnames plaats voor Knight and Day met Tom Cruise en Cameran Diaz.

Lees ook in deze serie over museo Thyssen Bornemiszamuseo Del Prado,Museo Rein Sofia in Madrid, Teatro Museo Dalí in Figueres en over Museo Guggenheim in Bilbao.

Dit vind je misschien ook leuk