Huesos de Santo om te snoepen op Allerheiligen (recept)

door admin
Huesos de Santo om te snoepen op Allerheiligen (recept)

Veel lekkernijen hebben dezelfde basis. Zo zien we veel roscos (een soort donuts), rozijnenbrood met noten of gebak op basis van amandelen, hazelnoten en walnoten of gebak waarin vijgen het hoofdingrediënt vormen.

Op 1 november herdenkt Spanje zijn doden en zijn heiligen en doet dat meestal door begraafplaatsen te bezoeken, de graven te verzorgen en er nieuwe bloemen te plaatsen. Vaak eet men daarna gezamenlijk in familieverband en sluit lunch of diner af met heerlijke zoetigheden.

De ‘Botten van de heilige’ zijn erg typisch voor 1 november. Ze bestaan uit kleine kokertjes van marsepein gevuld met eidooier in de vorm van echte botjes en samen met de buñuelos en de Catalaanse panellets vormen ze de meest typische lekkernijen voor deze dagen.

Een eerste verwijzing naar dit gerecht verscheen in de handleiding  ‘Arte de cocina, pastelería, bizcochería y conservería’ uit 1611 van Francisco Martínez Motiño, de chefkok van de hofhouding van Felipe III. Hier werd al gezegd dat ze werden ‘gemaakt om alle Heiligen en alle doden te herdenken in de eerste dagen van november’.

Het recept

Tegenwoordig vind je dit gerecht in vrijwel elke willekeurige bakkerij, maar voor wie het leuk vindt ze zelf te maken volgt hieronder het recept.

Ingrediënten

Voor de marsepein: 200 gr suiker, 150 gr gemalen amandelen, 100 gr water en poedersuiker

Voor de vulling: 100 gr suiker, 4 eidooiers, 50 mil water

Bereiding

Voor de marsepein maak je in een pannetje op laag vuur een siroop met water en suiker waaraan je beetje bij beetje de amandelen toevoegt totdat je een massa krijgt. Laat dit afkoelen.

Voor de vulling maak je opnieuw een siroop van water en suiker, waaraan je langzaam de geklopte eidooiers toevoegt. Verwarm deze mix op au bain marie, zodat je voorkomt dat het geheel gaat koken en er bubbels ontstaan. Wanneer de inhoud enigszins is verdikt laat je de pasta afkoelen.

Rol de marsepeinmassa plat met een deegroller en snijd er rechthoekige stroken uit van ongeveer 4 centimeter lang. Bestrooi deze met poedersuiker. Rol ze op en vul ze met de eidooierpasta. 

Todos los Santos

Todos los Santos is in Spanje een nationale feestdag. Dat betekent dus dat alles dicht is. Omdat Halloween op maandag 31 oktober plaatsvond, hebben veel Spanjaarden een lang weekend. De volgende nationale feestdagen zijn op 6 december (de dag van de Grondwet) en 8 december (Maria Onbevlekte Ontvangenis).

Dit vind je misschien ook leuk