Extremadura decor in nieuw seizoen Game of Thrones

door admin
Extremadura decor in nieuw seizoen Game of Thrones

De Amerikaanse televisiezender en -producent HBO koos het prachtige Extremadura als decor voor scènes uit het zevende seizoen van Game of Thrones. Het oude centrum van Cáceres, natuurpark Los Barruecos en het kasteel van Trujillo zijn de belangrijkste opnamelocaties. De tijdloze sfeer en de adembenemende natuur gaven de doorslag om dit gebied, geboortegrond van veroveraars als Hernán Cortés en Francisco Pizarro, aan de fictieve Lannester-clan toe te wijzen.

Natuurpark Los Barruecos

Op slechts een paar kilometer afstand van de stad Cáceres bevindt zich het prachtige park Los Barruecos dat met zijn bijzondere flora en fauna (onder andere otters, ooievaars en waterschildpadden) door steeds meer mensen wordt ontdekt en gewaardeerd. In het park, vol wandelroutes, zijn rotstekeningen uit het neolithicum en Romeinse graven bewaard gebleven. In het hart van het bijna sprookjesachtige gebied bevindt zich het Museo Vostell met de bijzondere privécollectie van de Duitse kunstenaar en pionier van de Fluxusbeweging Wolf Vostell. Het park, dat tot officieel natuurmonument is verklaard, kan gratis, met of zonder gids worden bezocht. De entree voor het Museo Vostell bedraagt €2,50.

Honderden ‘dothrakis’ soldaten kwamen samen met de ‘Lannisters’ in dit park om een maandlang scènes op te nemen voor de serie Game of Thrones. De opnames vonden plaats in het gedeelte Barrueco de Arriba dat gemakkelijk met de auto bereikbaar is (tien minuten van Cáceres). De gevechtsscène die hier werd gefilmd, is te zien in aflevering 3 van seizoen 7. Echte beelden van het park werden gemixt met fictieve draken en andere special effects. De inhoud van de scènes die in het park zijn opgenomen is uiteraard strikt geheim. Tijdens de opnames werden strenge veiligheidsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat er informatie over de inhoud bekend zou worden. Berichten via Twitter verklapten echter dat Los Barruecos een voorstelling is van het rotsachtige, woeste en afgelegen gebied ‘Hooggaarde’ dat aan de Tyrell-clan toebehoort. 

Malpartida de Cáceres

Bij het verlaten van het park Los Barruecos is het zeker de moeite waard een bezoek te brengen aan het stadje Malpartida de Cáceres om hier de heerlijke streekproducten te proeven zoals gebraden lam of bloedworst. Een andere optie is restaurant O Brazero, populair bij de lokale bevolking, waar producten uit het nabij gelegen Portugal worden geserveerd.

Charmant Trujillo

De stad Trujillo, op ongeveer 45 kilometer van Cáceres, roept historische beelden op van ridders en prinsessen die elkaar het hof maken op de Plaza Mayor, van wijn die direct uit de kruik wordt gedronken en van de troubadour die op de markt zijn liederen ten gehore brengt.  Alles in Trujillo ruikt naar de middeleeuwen, met als hoogtepunt het imposante Castillo de Trujillo. Het kasteel werd in de twaalfde eeuw gebouwd op de resten van een vroeger alcazaba en heeft zeven torens en zeven poorten, waarvan er vier nog vrijwel geheel intact zijn. In 1479 schreden de Katholieke Koningen door een van deze poorten om het historische Verdrag van Alcacovas te ondertekenen waarin de vrede tussen Portugal en de Koninkrijken van Aragón en Castilië werd vastgelegd.

De opnames van Games of Thrones in Trujillo vonden plaatst rondom de verdedigingsmuur bij de arco del Triunfo en een nabijgelegen waterput. Hiervandaan verspreidden de troepen van de Lannister-Clan zich richting het kasteel waar ze drie vlaggen hesen met de afbeelding van een leeuw als symbool voor de machtigste Clan van het Westen. Het kasteel van Trujillo is in de scène het kasteel van het gebied Hooggaarde dat door de Lannisters wordt ingenomen.

Na bezichtiging van het historische centrum van Trujillo kun je op een pittoreske locatie voor 20 euro genieten van een menu in restaurante La Troya op de Plaza Mayor van de stad. Ook aan te bevelen zijn de tomatensoep, migas en andere lokale gerechten in mesón Hueso.

Cáceres, een middeleeuwse parel

De historische binnenstad van Cáceres behoort tot een van de best bewaarde middeleeuwse en renaissancistische monumenten van Europa en staat dan ook al sinds 1986 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Dat dit niet overdreven is, is direct zichtbaar bij binnenkomst van de stad. Op iedere hoek van de straat verwacht je zomaar een ridder te paard of een boer die zijn oogst aan de man brengt aan te treffen. Wie in dit plaatje uit de toon valt is de moderne toerist in zijn spijkerbroek en sneakers, geurende parfum en een mobiele telefoon in de hand.

Ontelbaar veel leuke plekjes zijn er om te ontdekken, zoals het Palacio en de Torre de Carvajal, de Plaza de San Jorge of het Palacio de Roda met zijn Torre de Sande. Liever een museum? Ook dat is geen probleem. Bezoek het Museo de Cáceres met werken van onder andere Miró, het Casa Pedrilla en het Museo Guayasamin. 

De opnames voor Game of Thrones in het historische centrum van Cáceres duurde enige dagen en vonden plaats in El Adarve, de Arco de la Estrella, rondom de kathedraal Santa María, het Palacio de los Golfines en de Plaza San Jorge.

Geniet aan het einde van een dag vol indrukken in El Figón de Esutaquio van de streekproducten uit Extremadura zoals hert of wildzwijn. Liever modern? Ga dan naar Oquendo met tapas uit Baskenland en Extremadura en diverse fusion gerechten.

Dit vind je misschien ook leuk