De belangrijkste prijsstijgingen in Spanje in de maand mei

door admin
De belangrijkste prijsstijgingen in Spanje in de maand mei

Dat is twee keer zoveel als verwacht en samen met de prijsstijging van brandstoffen zorgde dit voor een stijging van 8,7% in de CPI, zo bevestigt het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) vrijdag.

De prijs van olijfolie steeg met 36,5% op jaarbasis; die van pasta steeg met 27,9%; die van meel, 25,5%; die van eieren, 25,3%; boter steeg 17,6%; magere melk, 17,3 en heel, 16,7%; yoghurt, 14,8%; pluimveevlees, 13,6%; brood, 12,6%; en koffie, 11,8%.

De aan transport gekoppelde producten werden 14,9% duurder, een toename van meer dan twee punten hoger dan in april, als gevolg van de stijging van de brandstofprijzen. Dit ondanks het feit dat vorige maand de korting van 20 cent per liter brandstof van kracht werd. Deze subsidie werd door de regering goedgekeurd om de financiën van chauffeurs enigszins te verlichten. Met name diesel werd 33,9% duurder, terwijl de prijs van benzine met 23,5% steeg.

Inelastische vraag

Deze twee groepen -voedsel en brandstof- hebben een vrij inelastische vraag. Dat wil zeggen dat hoe sterk hun prijs ook stijgt, de consument er toch hun toevlucht toe moet nemen. Een prijsstijging leidt niet tot een daling van de consumptie. Daarom zorgden ze ervoor dat de IPC maandelijks met 0,8% steeg in vergelijking met april.

Kerninflatie

De kerninflatie – die de prijzen van energie en versproducten buiten beschouwing laat en als thermometer dient om de besmetting van de prijsstijging van andere goederen en diensten te meten – steeg met 4,9%. Ten opzichte van april steeg de kerninflatie met 0,7%.

De prijs voor elektriciteit steeg in mei matiger dan in april, onder meer door het basiseffect, aangezien de prijs vergeleken begint te worden met maanden van het afgelopen jaar waarin de prijzen al aan het stijgen waren. 

Vooral eetbare oliën duurder

Vooral eetbare oliën stegen in prijs in mei, waaronder zonnebloemolie en kokosolie. Deze tekenden een stijging van 95,4% op ten opzichte van mei vorig jaar. Daarna volgden vloeibare brandstoffen (86,4%), hotels, hostels en pensions, die de prijzen voor het toeristenseizoen al hebben verhoogd (45,4%) en, zoals gebruikelijk, olijfolie (36,5%).

Gemiddelde inflatie van 8,1%

Met de stijging in mei accumuleert de CPI dit jaar een gemiddelde stijging van 8,1% tot nu toe. Dat betekent dat consumenten dit jaar de prijzen gemiddeld 8,1% duurder vinden dan vorig jaar.

De OESO waarschuwde vorige week al dat de inflatie langer en hoger zal anhouden als gevolg van de voortzetting van de oorlog in Oekraïne. Bovendien hebben de sancties tegen Rusland een inflatoir effect, aangezien door het verbod op de aankoop van energie uit dat land de prijzen van energieproducten blijven stijgen naarmate het aanbod op de markt afneemt.

Om deze reden voorspelt de OESO dat de CPI het jaar zal afsluiten met een gemiddelde stijging van 8,1% en volgend jaar hoog zal blijven en het jaar opnieuw zal eindigen met een gemiddelde stijging van 4,9%.

Dit vind je misschien ook leuk