De grootste tortilla ooit in Spanje telt 3.700 eieren

door admin
De grootste tortilla ooit in Spanje telt 3.700 eieren

Daarnaast waren er nog 30 kilo uien en 8 kilo zout nodig voor deze reuzen-tortilla die gemaakt werd in het kader van de derde week ter ere van deze klassieker uit de Spaanse keuken, de aardappelomelet. De reden dat die week wordt gevierd is dat de tortilla de patatas naar verluidt in deze plaats werd uitgevonden of voor het eerst werd gemaakt. Zo zou blijken uit een onderzoek door Javier López Linaje van het Spaanse centrum voor wetenschappelijk onderzoek CSIC. De eerste echte officiële tortilla zou in 1798 zijn gemaakt door Joseph de Tena Godoy y Malfeyto.

De reuzentortilla van afgelopen weekend werd gemaakt door twee broers Jorge en Antonio Pérez. Het record dat zij verbraken stond op naam van de parochie van Carcacía in Padrón, een plaatsje in A Coruña waar vorig jaar een tortilla werd gefabriceerd van 3.200 eieren.

Plancha

Normaliter moet je een tortilla altijd omkeren in de pan, zodat ook de bovenkant gaart, wat natuurlijk een onmogelijke opgave is bij een tortilla van deze dimensies. De makers plaatsten zodoende een typisch Spaanse bakplaat (plancha) aan de bovenzijde van de aardappelomelet. Het resultaat was indrukwekkend. Maar liefst 3.500 porties tortilla konden worden uitgedeeld aan hongerige inwoners en andere belangstellenden die op deze ludieke recordpoging afkwamen. 

Dit vind je misschien ook leuk