De ‘lelijkste kathedraal ter wereld’ ligt in Spanje volgens Britse krant

door admin
De 'lelijkste kathedraal ter wereld' ligt in Spanje volgens Britse krant

De Britse krant 'The Telegraph' heeft onlangs een opmerkelijke uitspraak gedaan over een van Spanjes meest bezochte monumenten. Het bouwwerk in kwestie trok vorig jaar 3,8 miljoen bezoekers, wat de conclusie van de krant enigszins opmerkelijk maakt.

Ondanks dat Britse media vaak positieve reisadviezen over Spanje publiceren, heeft ‘The Telegraph’ nu de Sagrada Familia bestempeld als “de lelijkste kathedraal ter wereld”. Eerder zei George Orwell hetzelfde. Deze ongekende kritiek beschrijft het gebouw als volgt: “Het lijkt een gewone kerk, maar dan gemaakt van was, die smelt”. 

Kritiek breder getrokken

Het artikel gaat verder met al eerder geuitte kritiek op het beleid van sommige restaurants in Barcelona, die solo-eters zouden ontmoedigen of zelfs weren. Deze observatie kwam in de context van een groter verhaal over de gebezigde praktijken door horecagelegenheden in de Catalaanse hoofdstad. Bovendien schrijft de krant in hetzelfde artikel kritisch over het Catalaans nationalisme. 

TripAdvisor en The Guardian zien het anders

In schril contrast met ‘The Telegraph’, heeft TripAdvisor de Sagrada Familia uitgeroepen tot “het mooiste gebouw ter wereld” van 20 in totaal. Ook ‘The Guardian’ heeft de kathedraal geprezen om haar unieke, dynamische ontwerp, een toonbeeld van Gaudí’s genie. “Het interieur is een immens hoog gebouw van ribben en pilaren, dat wiebelt, helt, zich voorover buigt en springt, schitterend met zijn gekleurde glaswerk. Voor de bezoeker is het probleem een plekje op de grond te vinden om te gaan liggen en omhoog te kijken, aangezien het overvol is met bezoekers,” aldus The Guardian.

Wereldwijde aantrekkingskracht

Ondanks de verdeelde meningen blijft de Sagrada Familia een van ‘s werelds meest bezochte monumenten. In het afgelopen jaar ontving het 3.781.845 bezoekers, een indrukwekkend aantal, hoewel nog steeds lager dan de pre-pandemische cijfers. Bovendien bezoeken ongeveer 20 miljoen mensen de Sagrada Familia elk jaar van buitenaf, zonder het gebouw daadwerkelijk binnen te gaan.

Voortgang van de bouwwerkzaamheden

Recentelijk vierde de Sagrada Familia de voltooiing van de torens van de evangelisten Matteüs en Johannes. Met 13 van de 18 geplande torens voltooid, kijkt men uit naar de afronding van de toren van Jezus Christus in 2026, die met 172 meter de hoogste en belangrijkste zal zijn. De nog te voltooien Gloria-gevel, met de geplande grote trap, blijft een integraal onderdeel van Gaudí’s oorspronkelijke visie. Eerder was de voltooïng gepland in 2026, samenvallend met de honderdste sterfdag van Gaudí, maar deze is nu uitgesteld tot 2033.

Lees ook: Inwoners: “Barcelona is een themapark met ons als figuranten”

Dit vind je misschien ook leuk