De mooiste Spaanse bossen voor een winterwandeling

door admin
De mooiste Spaanse bossen voor een winterwandeling

Ruim een derde van Spanje - een land beroemd om zijn strandvakanties - is bedekt met bos. Het ene bos is wat dichter begroeid dan het andere, maar de hoeveelheid biedt in elk geval voldoende keuze voor wie zich graag tussen bomen begeeft.

Waar het zomers te warm kan zijn voor een fikse boswandeling, is de winter een uitstekend seizoen om de mooiste bossen van het land te verkennen. Positief is ook dat je in elke uithoek van het land wel een bos kunt vinden om een frisse neus te halen. In de herfst en winter transformeren de bossen bovendien in magische landschappen. Eerst door het brede palet aan herfsttinten dat ze tonen en later door vorst en in veel gevallen ook sneeuw. In dit artikel hopen we je met een opsomming van een paar van de mooiste bossen van Spanje te inspireren tot een winterse wandeltocht. 

Parque Nacional de Garajonay, Tenerife

Garajonay, op het eiland La Gomera, staat bekend om zijn unieke laurierbossen. Het is een oeroud en vochtig subtropisch woud dat typisch was voor grote delen van Europa en Noord-Afrika miljoenen jaren geleden. Deze bossen zijn tegenwoordig zeldzaam en bevatten een rijke diversiteit aan plantensoorten. Bovendien groeien er veel endemische plantensoorten, wat het gebied ecologisch erg significant maakt. Sinds 1986 een UNESCO Werelderfgoed, biedt dit bos wandelpaden door een historisch wonderland, vooral omdat er vaak mist heerst. 

Parque Natural de los Alcornocales, Cádiz

In Cádiz ligt het Parque Natural de los Alcornocales, een van de grootste kurkeikenbossen ter wereld. Dankzij de verschillende microklimaten op de grens van Atlantische en mediterrane invloeden, biedt dit park indrukwekkende natuur. Loop je in hogere delen dan heb je zelfs een prachtig uitzicht op de Afrikaanse kust. Ondertussen vormen de vele kabbelende beekjes en andere waterbronnen een mooi akoestisch decor.

Bosque de La Dehesa, Teruel

In Teruel bevindt zich het Bosque de La Dehesa, deel van de Natuurreservaat Puertos de Beceite. Dit bos is ideaal om te ontspannen in de natuur, met verschillende wandelroutes die de schoonheid van de omgeving benadrukken. Routes zoals Fuente del Berro, de Ruta del Enebro, del Bosque de los Aromas en van de verlaten dorpen zijn populair onder wandelaars. Je ziet er een variatie van steeneiken, Portugese eiken en Aleppo-dennen.

Bosque de la Herrería, Madrid

In de buurt van Madrid ligt het Bosque de la Herrería in de Sierra de Guadarrama. Dit bos biedt mensen die de drukte van de stad willen ontvluchten niet alleen een rijke flora en fauna, maar ook de nabijheid van cultureel erfgoed in de vorm van het beroemde Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial. Dit koninklijk paleis is door UNESCO aangewezen als Werelderfgoed. De combinatie van natuurlijke schoonheid en historisch belang maakt dit gebied bijzonder aantrekkelijk voor bezoekers.

Bosque del Cobre, Lugo

In Lugo vind je het Bosque del Cobre, een betoverend Atlantisch bos bekend om zijn cascades, rivieren en mosbedekte bomen. Het bos biedt fantastische fotomogelijkheden, van de weelderige vegetatie en waterstromen tot de prachtige herfstkleuren. Bosque del Cobre betekent ‘koperen bos’ in het Spaans, wat verwijst naar de spectaculaire kleurverandering in de herfst. Het is een deel van de Europese Natura 2000-netwerk en biedt spectaculaire landschappen.

Bosque de Muniellos, Asturië

Beginnend in Asturië nodigt het Bosque de Muniellos je uit voor een serene wandeling. Het is een van de grootste en best bewaarde eikenbossen van Spanje, een toevluchtsoord voor natuurwaarnemers. De kans is hier aanwezig om bruine beren of Iberische wolven te zien. Met robuuste eiken van meer dan 400 jaar oud is dit bos een must-see voor elke natuurliefhebber die zich kan verplaatsen over een goed aangegeven netwerk van wandelpaden. Houd er wel rekening mee dat de toegang gereguleerd is. Je dient een authorisatie een week of drie voor je bezoek via deze website (in het Spaans) aan te vragen. 

Lees ook: De Spaanse Pyreneeën van oost naar west

Sierra de Cazorla, Jaén

In het noordoosten van Andalusië ligt het grootste beschermde natuurgebied van Spanje en ook het grootste aaneengesloten bos. Hier ontspringt de Guadalquivir, de belangrijkste rivier van Andalusië, waar ook de steden Córdoba en Sevilla aan liggen. Ondanks de zuidelijke ligging is er in dit gebied dankzij de vele waterbronnen het hele jaar door veel water. Tal van bedrijven bieden activiteiten aan zoals raften, kajakken en andere outdoorbezigheden. Vanwege zijn populariteit biedt het natuurgebied uitstekende faciliteiten, zoals hotels, campings, een Parador en andere overnachtingsmogelijkheden. Die zijn vooral geconcentreerd in en rond de dorpen Cazorla en Arroyo Frío. Als de avond valt sta je er regelmatig oog in oog met herten, vosjes en wilde zwijnen. Met kalksteenrotsen, diepe kloven en spectaculaire watervallen is het er ideaal om te wandelen.

Lees ook: Vakantietip: De natuurlijke wonderen van Andalusië

Bosque de Oma, Vizcaya

In Vizcaya ligt het Bosque de Oma, ook bekend als het ‘Bosque Animado’ of ‘betoverde bos’ in de Baskische provincie Vizcaya. Dit bos is namelijk uniek vanwege de indrukwekkende schilderijen op de bomen, gemaakt door de Spaanse kunstenaar Agustín Ibarrola. De kleurrijke afbeeldingen en patronen op de bomen, hebben sinds de jaren tachtig vele wandelaars bekoord. Door van invalshoek te veranderen, wijzigt ook de kunst die je ziet.

La Fageda d’en Jordà, Girona

In Girona ligt La Fageda d’en Jordà, een bos dat groeit op vulkanische grond. Door de locatie op een lavastroom afkomstig van de vulkaan Croscat heeft het bos een uniek en zeldzaam karakter. Het landschap is bezaaid met beukenbomen die unieke, grillige vormen aannemen, wat resulteert in een spectaculaire omgeving. De unieke esthetiek van het bos heeft vele kunstenaars en dichters, waaronder de beroemde Catalaanse dichter Joan Maragall, geïnspireerd.

Sierra de la Demanda, Burgos

In Burgos biedt de Sierra de la Demanda een rijke combinatie van natuur, cultuur en geschiedenis. Met zijn diverse flora, fauna en grillige rotsformaties, is het een ideale bestemming voor een avontuurlijke wandeling met uitdagende beklimmingen, maar ook de niet zo ambitieuze wandelaar komt er aan zijn trekken. In de winter wordt hier geskied. In de oudheid zochten de Romeinen hier naar mineralen. Daarvan zijn sporen van Romeinse wegen en bouwwerken gevonden, evenals voorwerpen. 

Selva de Irati, Navarra

In Navarra vind je de Selva de Irati, een bos dat bezoekers betovert met zijn levendige kleuren en de sprookjesachtige sfeer. Het is het op één na grootste en best bewaarde beuken- en sparrenbos in Europa, na het Zwarte Woud in Duitsland. Wandelaars en fotografen kunnen hun hart ophalen in deze uitgestrekte wildernis, rijk aan biodiversiteit en thuis voor vele dieren zoals herten en wilde zwijnen. Ook voof mountainbikers liggen er veel routes.

La Font Roja, Alicante

In Alicante ligt het Parque natural del Carrascal de la Font Roja, een natuurpark dat bekend staat als het best bewaarde natuurlijke juweel van de regio Valencia. Wat La Font Roja bijzonder maakt, is de ligging in een gebied met een vulkanische oorsprong. Dit heeft geleid tot een unieke bodemsamenstelling, die bijdraagt aan de groei van een specifieke flora die zich heeft aangepast aan deze geologische omstandigheden. In het gebied onder de top van de Sierra de Menachaorzijn ook historische ijzermijnen gevonden. 

Lees ook: Alicante heeft een eigen Caminito del Rey

Dit vind je misschien ook leuk