Derde beste muurschildering ter wereld te zien in Spanje

door admin
Derde beste muurschildering ter wereld te zien in Spanje

Het bekroonde werk is van de Catalaanse kunstenares Murales Lian. Het beeld van twee in zwart-wit weergegeven verweerde handen die een kleurrijk visnet knopen is een eerbetoon aan de vrouwen (las rederas) van dit Baskische havenstadje die hun leven hebben geweid aan het repareren van de visnetten. Niet alleen wil de kunstenares hun werk zichtbaar en waardig maken, de muurschildering weerspiegelt hoe “ze de gemeenschap eeuwenlang bij elkaar hebben gehouden en onderhouden” met hun netten, benadrukt de jury van streetartcities.com.

Het kunstwerk is te zien op de zijgevel van een woongebouw aan de Antiguako Ama-laan. “Het visnet is het symbool van eenheid en werk, van inspanning en daarom is het het enige element in kleur”, legde de kunstenares uit toen ze haar werk in juli 2022 presenteerde.

Nederlands werk op eerste plaats

Het werk van Murales Lian in Ondarroa concurreerde met 100 andere straatkunstwerken die in 95 steden in 30 landen te zien zijn. De publieksstemming gaf de voorkeur aan een werk van een Nederlander. De eerste plaats ging namelijk naar de Trashure-muurschildering in Tilburg van Studio Giftig, een artistiek duo bestaande uit Niels van Swaemen en Kaspar van Leek. De tekening geeft de voordelen van duurzaamheid en recycling weer.

De tweede plaats is voor het werk dat kunstenaar Martin Ron vastlegde in de Centrale Bibliotheek van de Nationale Universiteit van Zamora, Argentinië. Hierop is een student te zien die haar aantekeningen doorneemt. Het werk valt op vanwege het realisme en de details en toont een onder studenten zeer alledaags tafereel op pakkende wijze. 

In 2022 ging de eerste plaats naar een Spaanse muurschildering, “Caesar”, gemaakt door de kunstenaar Diego As in Lugo.

Dit vind je misschien ook leuk