De beste stedelijke muurschildering ter wereld is in Spanje

door admin
De beste stedelijke muurschildering ter wereld is in Spanje

Nu heeft de grootste stedelijke kunstgemeenschap ter wereld, Street Art Cities, deze maandag een kunstwerk in Lugo tot beste muurschildering ter wereld uitgeroepen. Het gaat om een afbeelding van Julius Caesar door Diego As op een gebouw aan de Ronda da Muralla in Lugo. De Romeinse heerser kijkt uit over de oude Romeinse stadsmuur van deze stad in Noordwest-spanje. Dat zijn de enige muren die in zijn hele omtrek begaanbaar zijn.

“De staat van de muur bood niet het beste aanzicht en door de ligging kun je deze juist perfect bewonderen als je over de stadsmuur loopt” vertelde Diego As aan de krant Nius.

Urban Cores project

Zijn werk maakt deel uit van Urban Cores, een project waarmee gebouwen en openbare ruimtes in de stad dankzij graffiti geleidelijk verfraaien. Het idee is dat er elk jaar drie verschillende gevels geschilderd kunnen worden en dit is er één van.

Kansarme jongeren

Daarnaast organiseert de gemeente urban art activiteiten en graffitiworkshops gericht op de meest kansarme jongeren. Lokale graffitikunstenaars nemen samen met muralisten van buiten de gemeenschap deel. Toegevoegd aan Diego As zijn namen als Concept Circus of Dadospuntocero, naast vele anderen.

60.000 stemmen

De “majestueuze muurschildering van Julius Caesar“, zoals Street Art Cities het werk van Diego As noemt, heeft meer dan 60.000 stemmen gekregen. De schildering in grijstinten siert een muur van 20 bij 20 meter.  

Beste graffiti-kunstenaar ter wereld

De kunstenaar uit Lugo was in augustus al verkozen tot beste graffiti-kunstenaar ter wereld. Diego As erkende toen dat hij ‘gelukkig’ was en overweldigd na een jaar ‘van vele prijzen en opdrachten’. Sinds hij de die titel won, regent het opdrachten voor hem.

Andere Spanjaard op de 7e plaats

De jury van deskundigen koos 100 finalisten, maar het publiek had het laatste woord. Een andere Spanjaard, Mon Devane uit Ourense won de zevende plaats met zjin Sarrische gitaarbouwer Xermán Arias. Dit werk beslaat de volledige zijgevel van een gebouw met twee verdiepingen in Triacastela, eveneens in de provincie Lugo. 

Dit vind je misschien ook leuk