Deze producten blijven duur in Spanje ondanks prijsmatiging

door admin
Deze producten blijven duur in Spanje ondanks prijsmatiging

Toch daalde afgelopen juni de CPI van voedsel en niet-alcoholische dranken tot het laagste niveau sinds vorig voorjaar met 1,7 punten ten opzichte van de maand ervoor tot 10,3%. Het groeitempo van de prijzen in deze categorie is meer dan vijf keer hoger dan de algemene index, die op 1,9% bleef steken.

Twee producten goedkoper dan een jaar geleden

Van de bijna 50 voedingsproducten die zijn opgenomen in het door INE bewaakte boodschappenmandje, zijn er slechts twee die in juni goedkoper zijn geworden ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar: vers fruit en eetbare oliën anders dan olijfolie. Deze ontwikkeling is te danken aan een daling van de energieprijzen en vooral aan een toename van het aanbod ten opzichte van vorig jaar.

Lees ook: Inflatie Spanje voor het eerst onder 2% sinds begin 2021

In het noordoosten, waar veel zomersteenfruit (nectarines, perziken en abrikozen) wordt geproduceerd, is de gebruikelijke oogstomvang weer bereikt na een sterk verminderde oogste in 2022 door de vorst in het voorjaar. Dit, samen met een daling van de consumptie (vooral opvallend bij fruit zoals paraguayo’s) heeft bijgedragen aan de verlaging.

Zonnebloemolie

Van de oliën is vooral zoonnebloemolie goedkoper dan een jaar eerder en toont een daling van 34%. Suiker blijft stijgingen rond de 50% handhaven. 

Suiker meest in prijs gestegen

In tegenstelling tot deze enige twee productcategorieën met negatieve variaties is er een belangrijke groep voedingsmiddelen die nog steeds stijgingen laat zien die ver boven het gemiddelde inflatiecijfer van de voedselgroep liggen. Suiker is het meest gestegen, bijna 45% ten opzichte van vorig jaar.

Deze prijsstijging is te wijten aan een vermindering van het aanbod door opeenvolgende slechte seizoenen in heel Europa veroorzaakt door droogte en een daling van de productie als gevolg van een daling van de winstgevendheid.

Olijfolie

Olijfolie registreerde in juni een jaarlijkse prijsverhoging van 31%. Ook hier komen de stijgingen van vroeger, aangezien de eerste verhogingen boven de 25% plaatsvonden in augustus 2021. Net als bij suiker, verklaren twee jaar van productievermindering door droogte de prijsstijgingen, die niet lijken te zullen omkeren op korte termijn.

Aardappelen

Het derde product met de hoogste inflatiecijfers vorige maand waren aardappelen, die 27,5% bereikten. Dit is het resultaat, zegt Alberto Duque, producent en voormalig voorzitter van COAG in Valladolid, van die “perfecte storm” veroorzaakt door de stijging van de energieprijzen en vooral dit jaar, van de meststoffen, die tot meer dan 350% zijn gestegen.

“Toch zouden de prijzen voor consumenten nu tot 30 cent goedkoper moeten zijn dan een maand geleden, omdat de distributie massaal aardappelen uit Egypte heeft geïmporteerd, die de Spaanse marktprijzen hebben verzacht. Helaas heeft deze daling alleen gevolgen gehad voor de portemonnee van de boeren. Ook de tussenpersonen hebben geprofiteerd en ondertussen hebben de consumenten helemaal niets gemerkt.”

Rijst en melk

Bovendien vertoont rijst prijsstijgingen van bijna 22%, en melk en zijn derivaten blijven sterke stijgingen vertonen, voornamelijk veroorzaakt door de stijging van de prijzen van dierenvoer als gevolg van de droogte en de duurdere voeders. De prijs van volle melk en boter is 20% hoger dan in juni vorig jaar.

Het effect van de BTW-verlaging

De evolutie van de voedselprijzen tijdens het eerste semester is ook beïnvloed door de BTW-verlaging op basisproducten in het boodschappenmandje. Deze werd aan het begin van het jaar door de Spaanse regering ingevoerd en is nu tot eind 2023 verlengd. Het ging om basisvoedingsmiddelen zoals brood, meel, melk, kaas, eieren, fruit, groenten, peulvruchten, knolgewassen en granen. Tot eind dit jaar zijn deze producten onderworpen aan een btw-tarief van 0%. 

Pasta en oliën zullen ook nog een semester langer profiteren van een verlaging van 10% naar 5%. Als dit effect van de belastingverlaging, dat volgens de regering gezinnen in staat zal stellen om dit jaar tot 1,320 miljoen euro te besparen, wordt weggenomen, zou de inflatie van voedsel in juni 11,7% zijn geweest, bijna anderhalf procentpunt hoger dan de officiële gegevens. 

Lees ook: Btw-verlaging op essentiële producten in Spanje heeft nauwelijks effect

Dit vind je misschien ook leuk