Deze producten zijn het afgelopen jaar duurder geworden in Spanje

door admin
Deze producten zijn het afgelopen jaar duurder geworden in Spanje

Daartoe analyseerde OCU 239 voedings-, hygiëne- of drogisterijproducten van 80 ketens. De conclusie luidt dat geen van de producten zo is gestegen als zonnebloemolie. Uit het rapport blijkt dat dit product met maar liefst 118% is gestegen het afgelopen jaar. En niet alleen vanwege de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne, waar de OCU op wees. De prijsverhoging van dit product begon al in augustus 2021.

Bekijk ook: Spaanse consumentenbond dient klacht in over ‘krimpflatie’

Zonnebloemolie is zonder twijfel niet het enige product dat duurder in aanschaf is geworden. Andere zijn bijvoorbeeld muffins en margarine. Deze zijn allebei tot 75% in prijs gestegen. Onder de rest van de producten die nu duurder zijn dan 12 maanden geleden, vinden we bananen van de Canarische Eilanden (tot 64% duurder), macaroni (56%) en olijfolie (53%).

Ten slotte valt ook de prijsstijging van producten zoals tarwebloem en eieren op, met respectievelijk 50% en 47%.

Producten die goedkoper zijn geworden

Van de 239 producten die door de OCU zijn geanalyseerd, hebben er slechts 13 hun prijs verlaagd ten opzichte van vorig jaar. De verschillen zijn echter klein ten opzichte van augustus 2021, benadrukt OCU. Onder de producten die in prijs zijn gedaald vinden we shampoo (5%), kiwi’s (6%) en avocado’s (10%).

Bekijk ook: Update goedkoopste en duurste supermarkten van Spanje

Dit vind je misschien ook leuk