Steden over de hele wereld ondergaan al jaren een ware technologische revolutie. Ze zijn de vaandeldragers van het smart city-model geworden. In Spanje valt Barcelona op, de stad die na Kopenhagen de tweede plek inneemt van de ranglijst ‘meest slimme stad van de wereld.’
De lijst wordt gecompleteerd door Singapore (Singapore), Amsterdam (Nederland), Canberra (Australië) en Seoul (Zuid-Korea), volgens gegevens van Debos, een bedrijf dat gespecialiseerd is in digitaliseringsdiensten voor slimme gebouwen.
Maar wat zijn slimme steden? Het begrip slimme stad – smart city- verwijst naar die steden die informatie- en communicatietechnologieën (ICT) toepassen om de efficiëntie en levenskwaliteit van de burgers te verbeteren, de kosten te verlagen en de participatie van de inwoners te verhogen.
Barcelona al goed op weg
Barcelona zet zich al meer dan tien jaar in voor innovatie en slimme planning. Deze smart city heeft al verschillende maatregelen geïmplementeerd om openbare diensten te verbeteren. Met het doel om hun impact op het milieu te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Bijvoorbeeld hybride bussen en de installatie van zonnepanelen op bushokjes.
Het nieuwe openbare verlichtingssysteem is gebaseerd op ledlampen met een groot netwerk van sensoren om gegevens te verzamelen om het energieverbruik te verminderen. Het heeft ook slimme afvalbakken die geuren kunnen verminderen, het geluid van vuilniswagens kunnen dempen en het afvalbeheer kunnen optimaliseren. Daarnaast is Barcelona de stad waar het eerste slimme gebouw van Spanje staat. Het is Smart 22@, ontworpen met bijna 300 zonnepanelen, ongeveer 60 plaatsen voor elektrische voertuigen en 25 oplaadpunten daarvoor. Een terechte tweede plaats voor deze smart city!
Slimme steden zijn de toekomst
“Nu digitalisering steeds geavanceerder wordt, zowel in bedrijven als in de maatschappij in het algemeen, is het niet moeilijk om te voorspellen dat slimme steden de toekomst zullen zijn. De overgrote meerderheid van de grote steden is al projecten gestart om de stad slim en duurzaam te maken. In die zin zijn en worden gebouwen de sleutel voor de smart city. En duurzame ruimtes die de levenskwaliteit verbeteren van de bewoners,” zegt Ignacio de Martín, CEO van Debos.
Dit vind je misschien ook interessant: Barcelona lanceert het eerste ecodistrict van Spanje