Deze zeven steden en dorpen gingen Madrid voor als hoofdstad van Spanje

door admin
Deze zeven steden en dorpen gingen Madrid voor als hoofdstad van Spanje

Madrid was niet altijd de hoofdstad van Spanje. In de loop van de geschiedenis hebben deze zeven steden de titel ‘hoofdstad’ mogen dragen.

Deze eer was echter niet alleen weggelegd voor de grotere steden, ook kleine dorpjes hebben deze titel tijdelijk mogen dragen.

Córdoba

Deze Andalusische stad werd gesticht door de Romeinen in de tweede eeuw en was destijds de hoofdstad van wat toen Hispania Ulterior (het verdere Spanje) werd genoemd. Eeuwen later werd Córdoba nog eens de hoofdstad van het Kalifaat van Córdoba tussen 929 en 1031. Dit Kalifaat besloeg op dat moment bijna het gehele grondgebied van het Iberisch schiereiland.

Barcelona

Door de geschiedenis veranderde het Visigotische rijk meerdere keren van de hoofdstad. Het Visigotische rijk was een Europees rijk van 418 tot 721. Tijdens de hoogtijdagen besloeg het rijk bijna het volledige Iberisch schiereiland en een groot deel van het huidige Frankrijk. Een van de hoofdsteden tijdens deze periode was Barcelona, of Barcino, zoals de stad toen werd genoemd. In het Stedelijk Historisch museum van de stad zijn er zelfs nog enkele overblijfselen uit die tijd te bekijken.

Cangas de Onís

Niet alleen grote steden hebben ooit de titel ‘hoofdstad’ mogen dragen. Dit kleine stadje in Asturië vestigde zich als hoofdstad. Dat gebeurde nadat koning Pelayo de Moren overwon bij de slag bij Covadonga in 722. Hij stichtte het koninkrijk Asturië en benoemde hoofdstad Cangas de Onís de hoofdstad van het rijk. In totaal bleef het prachtig in de Picos de Europa gelegen Cangas de Onís maar liefst 22 jaar de hoofdstad.

Toledo

Ook de stad Toledo werd hoofdstad van het Visigotische rijk in het jaar 567 toen koning Atanagildo besloot om niet Barcelona, maar Toledo als middelpunt van zijn rijk te benoemen. Dit was echter niet de enige keer; tussen 1519 en 1561 werd Toledo opnieuw de hoofdstad in opdracht van koning Carlos I van Spanje en Keizer Karel V van Duitsland.

Valladolid

In het jaar 1601 nam de hertog van Lerma de beslissing om het hof te verplaatsen van Madrid naar Valladolid. Dit moment duurder echter maar 5 jaar maar in die tijd werden de meest emblematische gebouwen gebouwd zoals het Palacio de Santa Cruz en het Palacio de Pimentel.

Sevilla

Tijdens drie momenten in de geschiedenis mocht Sevilla de titel ‘hoofdstad’ dragen. Sevilla was in de tijd van de Grieken en de Romeinen korte tijd hoofdstad van het toenmalige Hispania Baetica, een Romeinse provincie. Tussen 1729 en 1733, toen de stad residentie werd van Filips V van Spanje, werd Sevilla opnieuw als hoofdstad bestempeld. Later tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog werd Sevilla tussen 1808 en 1810 voor de derde keer de hoofdstad van Spanje.

Cádiz

Gedurende drie jaar, tussen 1810 en 1813, was Cádiz de hoofdstad van Spanje en was een belangrijk cultureel, politiek en commercieel centrum. In deze periode werd bijvoorbeeld de Spaanse grondwet ‘La Pepa’ ondertekend.

Dit vind je misschien ook leuk