‘Diertjes van de eeuwige jeugd’ geboren in Valencia

door admin
'Diertjes van de eeuwige jeugd' geboren in Valencia

De naakte molrat staat daarom bekend als ‘het dier van de eeuwige jeugd’. En laat dat nu net iets zijn wat door steeds meer mensen op de meest uiteenlopende manieren wordt nagestreefd. Het beestje heeft, naast het bijzondere gen, een opmerkelijke anatomie. Door hun ondergrondse levensstijl hebben ze zeer kleine ogen met beperkt zicht. Ze bewegen zich snel door tunnels dankzij hun korte poten. De molratten hebben opvallend grote snijtanden waarmee ze in de harde grond graven. Ze hebben een haarloze huid zonder vetlaag.

Maar wat deze diersoort bovendien echt uniek maakt onder zoogdieren, is hun ‘eusociale’ levenswijze, vergelijkbaar met die van mieren of bijen. Er is slechts één voortplantende vrouwtjesmolrat, de ‘koningin’, en enkele mannelijke partners. De rest van de kolonie is steriel en heeft specifieke rollen, zoals het graven van tunnels of het dienen als ‘soldaten’.

Immuun voor Kanker

Naakte molratten kunnen maar liefst 30 jaar oud worden. Dat is uitzonderlijk voor zo’n klein zoogdier. Het p16-gen zou hiervoor verantwoordelijk zijn. Dat voorkomt ongecontroleerde celgroei en tumoren, wat ze grotendeels immuun maakt voor kanker.

Verder zijn de naakte knaagdiertjes goed aangepast aan het ondergrondse leven. Afhankelijk van het zuurstofgehalte kunnen ze hun bloedtemperatuur aanpassen van ‘warm’ (zoals zoogdieren) naar ‘koud’ (zoals reptielen). Bij zuurstofgebrek kunnen ze tot 10 minuten overleven door zich als een ‘plant’ te gedragen.

Bioparc Valencia

De naakte molrat komt oorspronkelijk uit de droge gebieden van de Hoorn van Afrika. Ze zijn uitstekende gravers en creëren uitgebreide tunnelsystemen. In de bijzondere dierentuin Bioparc Valencia leven ze in een gebied dat het ondergrondse leven van de savanne nabootst, zichtbaar voor het publiek.

In april 2017 verwelkomde Bioparc twee groepen naakte molratten uit het Institut Für Zoo-Und Wildtierforschung Berlin, Duitsland. Uit één van deze groepen is nu de nieuwe nest geboren.

Bioparc Valencia is niet zomaar een dierentuin omdat het het concept “zoo-immersion” hanteert: bezoekers worden ondergedompeld in de leefgebieden van de dieren in plaats van dat de dieren in gesloten verblijven worden tentoongesteld. Dit biedt een meer authentieke ervaring en bevordert empathie en begrip voor de dieren. Bovendien heeft het park fantastisch werk verricht door de natuurlijke leefgebieden van de dieren na te bootsen. Er zijn geen zichtbare barrières, waardoor het voelt alsof de dieren in hun natuurlijke omgeving zijn.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk