Dit is waarom Spanje het nieuwe Dubai van Europa kan worden

door Else BeekmanElse Beekman
waterstof

Een Spaanse regio staat op het punt een cruciale rol te spelen in de wereldwijde energietransitie. Met miljarden euro’s aan investeringen en ambitieuze plannen om het nieuwe “groene goud” van Europa te worden, richt Spanje zich op het ontwikkelen van zijn potentieel als leverancier van waterstof. Deze brandstof wordt steeds belangrijker in de strijd tegen klimaatverandering.

Spanje is al leidend op het gebied van groene waterstofproductie. Daarbij wordt nu onderzocht of er natuurlijke waterstofreserves kunnen worden aangeboord die de energievoorziening voor de komende decennia kunnen verzekeren. Experts verwachten dat waterstof een hoofdrolspeler gaat zijn bij het verminderen van de CO2-uitstoot en het koolstofarm maken van de wereld. Waterstof is namelijk een energiedrager die kan worden geproduceerd zonder CO2-uitstoot, als dit met hernieuwbare energiebronnen wordt gedaan.

Er zijn twee hoofdtypen waterstof afhankelijk van de herkomst: groen, verkregen met behulp van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, en grijs, geproduceerd door koolwaterstoffen. Maar er is ook natuurlijke waterstof, dat wil zeggen waterstof dat zich ophoopt in de diepten van de aarde.

Spanje’s opkomst als wereldleider in groene waterstof

Spanje maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie om waterstof te produceren via elektrolyse. De volgende stap in deze energierevolutie is het vinden van natuurlijke waterstofreserves. Dat is van belang voor een stabiele en overvloedige toevoer van waterstof. Natuurlijke reserves zijn niet afhankelijk van grootschalige energie-infrastructuur.

Het ambitieuze project H2Med zal Spanje via een waterstofleiding verbinden met Portugal en Frankrijk. Dat maakt de distributie van deze duurzame brandstof naar het hart van Europa mogelijk.

Monzón: Spanje’s nieuwe energiebron?

In dit kader wil de onderneming Enagásin de regio Monzón in de provincie Huesca onderzoeken op de aanwezigheid van grote hoeveelheden natuurlijke waterstof. Volgens voorlopige schattingen gaat het mogelijk om 250.000 ton waterstof die klaar is voor winning. Met zo’n hoeveelheid zou Spanje in staat zijn om zijn positie als leider op het gebied van groene energie verder te versterken. Enagás heeft dan echter wel de noodzakelijke vergunningen nodig van de regering van Aragón om boringen uit te voeren. Daarmee kan het bedrijf de daadwerkelijke omvang van deze reserves bevestigen. Lokale autoriteiten blijven echter voorzichtig uit angst dat de verwachtingen misschien te optimistisch zijn.

Voorzichtige optimisme en verwachtingen

Helios Aragón, het bedrijf dat de studies zou uitvoeren, heeft plannen ingediend die een jaarlijkse winning van ongeveer 55.000 ton vanaf 2028 voorspellen. De daar tegenover staande investering ligt op 900 miljoen euro. Deze cijfers liggen aanzienlijk lager dan de schattingen van Enagás. Daardoor is de twijfel bij de autoriteiten die de vergunningen moeten goedkeuren toegeslagen.

Mogelijke impact op de Spaanse economie

Als de ontdekking van waterstof in Monzón werkelijkheid wordt, zou dit Spanje in staat stellen om 10% van zijn totale waterstofproductie uit deze bron te halen. Het land zou dan jaarlijks 8,7 miljoen ton waterstof kunnen genereren, zowel voor binnenlands gebruik als voor export. Bovendien zijn er plannen om verbindingen met landen als Marokko en Algerije tot stand te brengen. Dat zou de exportmogelijkheden verder vergroten.

Lees ook: Koning Willem Alexander bezoekt Spanje voor groene waterstofcorridor