Dit kost het houden van een huisdier in Spanje

door admin
Dit kost het houden van een huisdier in Spanje

De zorg voor huisdieren vertegenwoordigt op lange termijn een aanzienlijke kostenpost. In het geval van honden bedraagt die 1.131 euro. Voor katten zijn mensen gemiddeld een budget van 986 euro kwijt. Deze bedragen omvatten de kosten voor dierenarts, voeding, kapper en verzekering. De helft van de kosten komt volgens OCU overeen met voedsel; de rest voor hygiëne en gezondheid, de laatste veel duurder voor honden dan voor katten.

Voedsel, gezondheid en hygiëne

De grootste kostenpost komt van voedsel. Eigenaren van gezelschapsdieren geven gemiddeld 47 euro per maand uit aan voedsel voor honden en 44 euro voor katten. Of wat hetzelfde is, respectievelijk 564 euro en 528 euro per jaar.

Bekijk ook: Pas op met je hond in de Spaanse hitte

Een andere grote kostenpost is de dierenarts. Die kost eigenaren van gezelschapsdieren veel geld. Het gaat om rekeningen voor consulten, bloedonderzoek, röntgenfoto’s, sterilisatie en andere operaties, verblijf in de kliniek, medicijnen en vaccins.

Bekijk ook: DNI nodig voor huisdieren in Spanje

Gemiddeld heeft de eigenaar van een hond de afgelopen 12 maanden 363 euro aan de dierenarts uitgegeven en die van een kat 202 euro. Ook moet worden opgemerkt dat wanneer de dieren ouder zijn, de gezondheidskosten aanzienlijk stijgen.

Een andere belangrijke uitgave voor huisdierenbezitters zijn die met betrekking tot de hygiëne van hun huisdieren. Hier gaat het om producten als shampoo, borstels of kattenbakvulling. Diensten zoals kappers, nagels knippen of antiparasitaire producten horen hier ook bij. Aan deze categorie besteden gebruikers gemiddeld 14 euro per maand voor honden en ongeveer 19 euro voor katten.

Hondenverzekering

Daarnaast heeft één op de vier hondenbezitters een verzekering, in bijna alle gevallen gaat het om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, voor een gemiddeld bedrag van 107 euro per jaar. Volgens het voorontwerp van de Wet Dierenwelzijn dat momenteel in voorbereiding is, is de verwachting dat deze verzekering verplicht wordt voor alle hondenbezitters.

Bekijk ook: Met je hond in de auto op vakantie naar Spanje?

Dit vind je misschien ook leuk