Pas op met je hond in de Spaanse hitte

door admin
Pas op met je hond in de Spaanse hitte

Net als mensen kunnen ook huisdieren het moeilijk krijgen in de zon. En net zoals het geval is bij mensen met een bleke huid, lopen honden, katten en paarden met een lichtere vacht een groter risico om te verbranden dan dieren met een donkere tot zwarte vacht. 

Besteed daarom aandacht aan de aan de zon en hitte blootgestelde delen van je huisdier, zoals rond de lippen, oren en neus. Je zou er zelfs zonnebrandcrème op kunnen aanbrengen.

Wanneer het voor jou te warm is…

… geldt voor je huisdier hetzelfde. Let op, want vooral hondenpoten kunnen verbranden! Zet je blote voet gedurende 5 seconden op de stoep of op het zand. Is het voor jou te warn, dan is het ook te warm voor je hond of kat! Hun voetzoolkussens kunnen verbranden en ze kunnen zelfs blaren oplopen. Om dat te voorkomen, kun je je viervoeter het beste ’s ochtends of ’s avonds uitlaten. Mijd in elk geval de heetste uren van de dag tussen 11 en 16 uur in de zomer.

Mocht je hond het toelaten dan kunnen speciale hondenschoenen een goede manier zijn om de poten te beschermen. Niet alle honden kunnen hier echter aan wennen en sommige kunnen er moeilijk in lopen.

Water

Ga je met je huisdier op pad, zorg er dan voor dat je voldoende water bij je hebt. Hoewel veel cafés en bars in Spanje een hondenbak beschikbaar hebben. Zo niet, dan kun je altijd vragen om een plastic bakje (un contenedor de plástico of ’túper’) om daar in het toilet zelf wat water in te doen.

Houd om oververhitting te voorkomen je hond tijdens de piekuren van de zon zoveel mogelijk in de schaduw. 

Oververhitting

Langdurige oververhitting kan je huisdier de dood in jagen. Laat een huisdier nooit alleen in een auto, zelfs niet als de ramen geopend zijn en de auto in de schaduw geparkeerd staat. Op een zonnige dag verandert een metalen auto al heel snel in een hete oven. Óók in de schaduw!

Bepaalde hondenrassen ervaren meer ongemak van hoge temperaturen dan andere. Denk hierbij aan buldoggen en pekinezen. Ook dieren met hart- of longziekte, evenals oude of te zware dieren moeten zoveel mogelijk uit de hitte worden gehouden en binnen in de airconditioning waar mogelijk. 

Wanneer naar de dierenarts?

Heb je het gevoel dat je hond oververhit is geraakt of teveel hijgt, plaats dan een koele, natte handdoek over het dier heen of leg het in een bad met koud water. Accepteert het dier dat niet, spoel het dan af met koud water. GEbruik geen ijs omdat dit zijn huid kan beschadigen. Als de temperatuur van uw huisdier hoger is dan 40ºC, breng het dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Dit vind je misschien ook leuk