Dit moet je weten als je zorg nodig hebt in Spanje

door admin
zorg in spanje

Het is als een scenario uit en slechte droom. Je vakantie is net gestart en je belandt in het ziekenhuis. Jaarlijks raken 300 Nederlanders gewond of komen te overlijden tijdens een vakantie. Pech, overmoed, een verkeerd ingeschat risico. Je verwacht niet dat het je overkomt en voorkomen kan je het niet, maar een goede voorbereiding doet al veel.

In het buitenland ben je, net als in Nederland, verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft direct een dekking voor de hele wereld. Klinkt goed, zou je denken. Toch zitten er wat haken en ogen aan deze werelddekking. We zetten het voor je uiteen.

Direct afrekenen graag

Als je in Spanje, of elders in de wereld, langs de dokter of spoedeisende hulp moet, krijg je vaak de rekening gepresenteerd. Graag direct afrekenen en op een later moment zelf declareren bij je zorgverzekeraar. Dit is bij kleinere bedragen misschien nog te overzien, maar soms gaat het om enorm grote bedragen die echt niet iedereen paraat heeft.

Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is de Europese zorgverzekeringskaart geïntroduceerd, de EHIC. Met die kaart krijgt de zorgverlener toegang tot de gegevens van je verzekeraar en kunnen kosten rechtstreeks worden gedeclareerd. De EHIC kan kosteloos worden opgevraagd bij je verzekeraar.

Een addertje onder het gras

Niet alle in het buitenland gemaakte ziektekosten worden gedekt door de basisverzekering, dit betreft enkel spoedzorg. De zorg die niet kan wachten tot je weer in Nederland bent. Daarnaast vergoed de zorgverzekering maximaal het bedrag wat een vergelijkbare behandeling in Nederland zou kosten. Dit komt niet altijd overeen met de gepresenteerde rekening en kan voor vervelende verrassingen zorgen.

Aan welke kosten moet je denken?

Geregeld vallen spoedbehandelingen in het buitenland duurder uit dan geplande behandelingen in Nederland. Zo kost een bezoekje aan de EHBO in Turkije voor het hechten van een hoofdwond al gauw €750,-, dit is bijna het dubbele van wat het in Nederland kost.

Een spoedoperatie aan je blindedarm kost in Spanje zo’n €20.000,-, dit is meer dan driemaal het bedrag dat het in Nederland kost. In geval van overlijden moet er een repatriëring worden gepland. De kosten die hiermee gepaard gaan, liggen gemiddeld rond de €10.000,- euro. Ook dit wordt niet vergoed door de basiszorgverzekering.

De goede voorbereiding

Om het gat tussen het vergoede bedrag uit de basisverzekering en de daadwerkelijke kosten op te vangen, of hogere kosten volledig te deken, is het nodig om een reisverzekering of een aanvullende zorgverzekering af te sluiten waar medische kosten in zijn opgenomen. Het is dus de moeite waard om bij het vergelijken van reisverzekeringen te controleren of geneeskundige kosten onder de dekking van je verzekering vallen.

Noodhulp in Spanje

Is er nood? Net als in Nederland bel je in Spanje met 112. In vrijwel alle dorpen is een lokale arts aanwezig, die je verder kan helpen. Kom je in het ziekenhuis terecht en heb je geen extra verzekering afgesloten? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade. Zij kunnen je helpen met de financiële afwikkeling, of nemen contact op met je familie in Nederland om je bij te staan.

Lees ook: Vier op de vijf patiënten tevreden over eerstelijnszorg in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk