Dit weekend wordt uitzonderlijk warm in Spanje

door admin
Dit weekend wordt uitzonderlijk warm in Spanje

Donderdag begon de temperatuur al te stijgen, maar vanaf vrijdag wordt het -waarschijnlijk in het hele land- nog warmer. Warme luchtstromen trekken naar het westen van de Canarische Eilanden en het Spaanse vasteland. Droge lucht vanuit de Sahara kan op de Canarische Eilanden nevel veroorzaken. 

AEMET verwacht dat de piekfase van deze warme periode begint op vrijdag 29 september en op zijn minst duurt tot maandag 2 oktober. In deze periode zullen de temperaturen overdag uitzonderlijk hoog zijn voor de tijd van het jaar, met waarden die ongeveer 10ºC boven normaal liggen.

Vanaf dinsdag 3 oktober wordt een geleidelijke afkoeling van de temperaturen verwacht, te beginnen in het noorden van het Iberisch schiereiland en de Ebro-vallei. 

Westen wordt het warmst

In het westen van het Spaanse vasteland stijgt de temperatuur het meest. In de Guadalquivir-vallei kan het wel 36-38ºC in worden, net als op andere plaatsen in het zuidwesten van Spanje. In de Ebro-vallei zal het volgens AEMET waarschijnlijk 34-36ºC worden. Ook op de Canarische Eilanden wordt het warm, met temperaturen boven de 34ºC.

Ook hoge minimumtemperaturen

AEMET geeft aan dat de minimumtemperaturen ook extreem hoog zullen zijn, hoewel wat minder uitgesproken dan de maximumtemperaturen. Zo worden waarden van 18-20ºC voorspeld voor de Middellandse Zeekust en het zuidwesten. 

Op de Canarische Eilanden wordt een minimumtemperatuur van 22-24ºC verwacht en in het zuiden van Gran Canaria zullen de minimumtemperaturen zelfs boven de 24ºC uitkomen. 

Dit vind je misschien ook leuk