Dit zijn de meest vervuilende bedrijven in Spanje

door admin
Dit zijn de meest vervuilende bedrijven in Spanje

Repsol is opnieuw het meest vervuilende bedrijf dat actief is in Spanje. Dit is het tweede opeenvolgende jaar dat het energiebedrijf de hoogste positie op de lijst inneemt, vóór het elektriciteitsbedrijf Endesa.

Repsol stootte 12,4 miljoen ton CO2 uit, Endesa (11,5 miljoen) en de nummer 3, energiebedrijf EDP (10,8 miljoen). Daarna volgen Naturgy (7,4 miljoen), ArcelorMittal (5,04 miljoen), Cepsa (4,88 miljoen), FFC (3,4 miljoen), Iberdrola (2,9 miljoen), Enagás (2,3 miljoen) en Cemex (2,04 miljoen). Ook Vueling, LafargeHolcim, Cementos Cosmos, BP, EasyJet, Cementos Tudela, Iberia, Saica, Solvay en Dow Chemical staan ook op de ranglijst van meest vervuilende bedrijven.

Grootste vervuilers goed voor ruim 20% van uitstoot

Het rapport geeft aan dat de meest vervuilende bedrijven verantwoordelijk waren voor 20,5% van de totale uitstoot van de koolstofmarkt. Tegelijkertijd behoren ze ook tot de bedrijven die deze uitstoot in grotere mate hebben verminderd, wat in het geval van Spanje in 2022 met 9% is toegenomen, volgens de Spaanse krant El Economista. Dan gaat het vooral over Cemex, dat zijn emissies met 16 % heeft verminderd; Arcelormittal, met -10 % en FCC, met -2 %. Cepsa en Iberdrola zijn op vergelijkbare niveaus gebleven.

Droogte van invloed op uitstoot

Een andere conclusie uit het onderzoek is dat de droogte van invloed is geweest op de uitstoot, omdat dit heeft geleid tot een daling van de hydro-elektrische productie met 40%, terwijl de uitstoot van gasgestookte elektriciteitscentrales is gestegen met 53% en van kolengestookte centrales met 56%.

Dit vind je misschien ook leuk