Dit zijn de mooiste bergen van Spanje

door admin
Dit zijn de mooiste bergen van Spanje

Op 11 december is het de Internationale Dag van de Bergen. Dit jaar is er aandacht voor het herstel van de ecosystemen van de bergen. Spanje kent een grote variëteit aan schitterende bergtoppen en natuurparken met emblematische pieken.

Het zijn er teveel om op te noemen, maar de zeven toppen uit dit artikel mag je zeker niet missen als je van Spanje en van bergen houdt. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) promoot deze dag met als hoofdthema ”herstel van de ecosystemen van de bergen”. De FAO wil het belang van deze ecosystemen onder de aandacht brengen en oplossingen eisen voor de bedreiging van deze plaatsen door de klimaatverandering. Interessant weetje in dit verband is dat van de twintig plantensoorten die 80% van het voedsel in de wereld leveren, er zes zijn ontstaan en gediversifieerd in de bergen: maïs, aardappelen, gerst, sorghum, tomaten en appels.

Dunbevolkt en waterleverancier

De FAO benadrukt dat vandaag de dag slechts 15% van de wereldbevolking leeft in de bergen. Doordat berggebieden steeds meer verlaten worden, staan ze meer bloot aan de gevolgen van klimaatverandering. 84% van de inheemse soorten van het ecosysteem wordt dan ook met uitsterven bedreigd. Bergen zijn ook van groot belang omdat de helft van het zoetwater dat we op aarde consumeren uit de bergen (bronnen en smeltwater) komt.

Bergachtig

Spanje is bovendien een zeer bergachtig land. De belangrijkste bergketens zijn de Pyreneeën die de grens met Frankrijk vormen. Het Cantabrische gebergte waar onder andere de Picos de Europa deel van uitmaken. Het Iberisch Systeem of Iberisch randgebergte vormt de scheiding tussen de Spaanse hoogvlakte en de vallei van de rivier de Ebro. Het Centrale Systeem of Castiliaans scheidingsgebergte deelt de Spaanse hoogvlakte in tweeën. Het loopt van oost naar west bovenlangs Madrid. De Sierra de Guadarrama en Sierra de Gredos zijn hier de bekendste gebieden. Tot slot ligt meer naar het zuiden de Cordillera Bética waar de Sierra Morena en de Sierra Nevada deel van uitmaken. 

Daarnaast is er natuurlijk nog een belangrijke reden om de bergen te koesteren en beschermen: de ongelooflijke landschappen die ze ons schenken. Welke spectaculaire berglandschappen biedt Spanje? We zetten er zeven voor je op een rij.

1. Vulkaan de Teide

Met 3.718 meter is de Pico del Teide op Tenerife de hoogste bergtop van Spanje. Toch is hij makkelijk te bezoeken zonder dat je een expert in bergbeklimmen hoeft te zijn. Zeker als je besluit de comfortabele kabelbaan te nemen. De tocht naar het hoogste deel van de berg is een ware natuurbelevenis. Tijdens de klim zie je de vegetatie en het terrein veranderen.  Een ander voordeel van de Teide en het omliggende nationale park is dat elk seizoen geschikt is om naar boven te gaan. De Teide kent een ongekende schoonheid, die soms wordt vergeleken met een maanlandschap.

2. Mulhacén en Sierra Nevada

We noemden hem al, de Mulhacén, op het vaste land, is slechts een paar honderd meter lager. Trots rijst hij op in het hart van de Sierra Nevada. Om deze piek te beklimmen is meer ervaring nodig. Hoewel je snel verliefd zult zijn op deze berg en de naburige piek Veleta, het symbool van het skistation Sierra Nevada. Het bergpanorama is zichtbaar vanaf de skipistes van de Sierra Nevada en vanuit veel delen van de stad Granada. Zelfs vanaf de Costa Blanca en Costa Tropical is deze bergreus te zien.

3. Monte Perdido

Als we het hebben over prachtige bergen en landschappen mag het Aragonese deel van de Pyreneeën niet ontbreken. Hier bevinden zich enkele van de hoogste toppen van Spanje en onderwerp van de typische ansichtkaarten uit de regio. In het hart van de Pyreneeën zijn de mogelijkheden om te genieten van de bergen eindeloos. Je kunt er prachtig wandelen in de zomer en volop genieten van de sneeuw in de winter. Wie er geweest is, begrijpt waarom het nationaal park Ordesa y Monte Perdido als een van de eerste van Europa is uitgeroepen tot beschermd natuurgebied.

Lees ook: De Spaanse Pyreneeën van oost naar west

4. Los gemelos Encantados y el lago

In het naburige Lleida (Catalonië) zijn de berglandschappen net zo idyllisch en is zowel het groen van de zomer als het wit van de winter van ongekende schoonheid. De meest herkenbare berg is de zogenaamde ‘gemelos encantados’, de betoverende tweeling. De tweekoppige berg rijst op in het oostelijke deel van het Nationaal Park Aigüestortes. Samen met het gletsjermeer van San Mauricio, waarin ze schitterend weerspiegelen, vormen ze het perfecte plaatje in de Catalaanse Pyreneeën.

5. Picos de Europa

Deels liggend in de regio’s Asturië, Cantabrië en Castilië en León vormt het berggebied de Picos de Europa een van de mooiste en ook meest toegankelijke berglandschappen van Spanje. Het gebied met gletsjermeren in Covadonga, bereikbaar vanaf Cangas de Onis in Asturië is makkelijk te bereiken. In het laagseizoen rijd je er zelf heen met de auto. In de drukkere maanden neem je een bus om eenmaal boven aangekomen een van de uitgezette routes te lopen. Die leiden je rond de idyllisch gelegen gletsjermeren en tussen de veel gefotografeerde koeien in het gebied. Het is er zo mooi dat je blijft terugkeren.

6. Mallos de Riglos

Deze opmerkelijke geologische formaties gelegen in de gemeente Riglos, ongeveer 45 km ten noordwesten van de stad Huesca liggen niet in de Pyreneeën en vallen niet onder hooggebergte. Toch verdienen ze een plek op deze lijst. Enerzijds omdat ze een uniek beeld vormen dankzij hun vorm en roodachtige kleur, die al van verre opvalt. Die komt door de aanwezigheid van ijzer en klei. Dat zorgt vooral tijdens zonsondergang voor een spectaculair aanzicht. Anderzijds omdat dit gebergte zeer gewaardeerd worden door klimmers. Delen ervan vereisen speciale vaardigheden om te beklimmen.

7. Sierra Salvada y valle de Ayala

Als we het over de bergen in Baskenland hebben, denken we al gauw aan de typische glooiende valleien bezaaid met bomen en boerderijen. Er zijn echter ook rotsachtige gebieden van grote hoogte te vinden, zoals de bergwanden in de Ayala vallei. In deze imposante kalksteenformatie vind je spectaculaire uitkijkpunten die je aangenaam zullen verrassen. Met 224 geïdentificeerde soorten vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren, evenals verschillende plantensoorten is de biodiversiteit hier enorm. Daarom is het gebied aangewezen als een “Speciale Beschermingszone voor Vogels” (ZEPA). 

Dit vind je misschien ook leuk