Dit zijn de tien meest bezochte monumenten in Spanje

door admin
Dit zijn de tien meest bezochte monumenten in Spanje

Voor stranden moet je natuurlijk in Spanje zijn. Ook voor interessante bezienswaardigheden doet het land echter niet onder voor concurrerende bestemmingen zoals Italië en Griekenland. Spanje telt liefst 48 monumenten en locaties die erkend zijn als Werelderfgoed.

En dat zijn alleen nog maar de internationaal erkende gebouwen, historische stadskernen of archeologische resten. Er is nog veel meer. Maar om je het hoofd niet helemaal op hol te brengen, zetten we ter gelegenheid van de Internationale Dag van Monumenten en Landschappen op 18 april de tien meestbezochte monumenten in Spanje voor je op een rij. Deze lijst is samengesteld door Turespaña. De organisatie die Spanje in het buitenland promoot en valt onder het ministerie van Toerisme.

De Internationale Dag voor Monumenten en Landschappen is als viering voorgesteld door de Internationale Raad voor Monumenten en Landschappen (ICOMOS) om het bewustzijn te vergroten en informatie te verspreiden over de waarde van historisch erfgoed en het belang van het behoud en de bescherming ervan.

Monumenten zijn niet alleen het beste bewijs geworden van het bestaan van verschillende beschavingen, maar ze zijn ook een essentieel element voor de toeristenindustrie. In veel gevallen vormen ze de belangrijkste motivatie van veel reizigers die ze ertoe aanzet een specifieke bestemming te bezoeken.

Een mooie gelegenheid voor alle Spanjeliefhebbers om te kijken welk monument ze nog niet hebben gezien en op basis daarvan hun volgende reis naar Spanje te plannen. De lijst is gerangschikt van minst bezocht naar meest bezochte monumenten. 

1. Giralda in Sevilla

Als een van de bekendste symbolen van Sevilla en de tweede grootste kathedraal van de wereld, is de Giralda een must-see voor elke reiziger die deze prachtige stad bezoekt. De toren, die oorspronkelijk werd gebouwd als minaret voor de Grote Moskee van Sevilla in de 12e eeuw, is nu een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad en dient als klokkentoren voor de kathedraal. De toren is 104 meter hoog en biedt een spectaculair uitzicht over de stad en omgeving. Het beklimmen ervan geeft bezoekers de kans om de prachtige architectuur van dichtbij te bekijken, terwijl ze genieten van adembenemende vergezichten.

De Giralda is ook een belangrijk historisch monument. Het werd gebouwd tijdens de Moorse overheersing van Spanje en weerspiegelt de unieke architectuur van die tijd met een gecombineerde Arabische en Andalusische stijl. 

2. Romeins theater in Mérida

Het Romeinse theater in Merida is een fascinerende bezienswaardigheid voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van het Romeinse Rijk en de impact die deze had op de Spaanse cultuur. Het theater werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus en diende als het culturele centrum van de stad. HEt bood plaats aan meer dan 6.000 mensen en werd gebruikt voor allerlei evenementen, waaronder toneelstukken, muziekuitvoeringen en gladiatorengevechten. Het theater is een van de best bewaarde Romeinse theaters in de wereld en geeft een boeiend inzicht in de architectuur en de techniek van die tijd.

Een indrukwekkende aspect van het theater is de prachtige akoestiek. De tribunes waren zo ontworpen dat het geluid zich perfect verspreidde zodat elke toeschouwer alles goed kon horen en zien. Het is dan ook niet zo gek dat het theater nog steeds wordt gebruikt voor culturele evenementen en optredens.

Het Romeinse theater maakt deel uit van een groter archeologisch complex dat ook het amfitheater, de tempel van Diana en het Romeinse aquaduct omvat, die allemaal deel uitmaken van het UNESCO-werelderfgoed.

3. Kathedraal van Palma (Mallorca)

De kathedraal van Palma, La Seu, is een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Palma de Mallorca. Hier zijn een paar redenen waarom je een bezoek niet kunt overslaan als je in Palma bent. Het gebouw is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en hoort bij de grootste kerken in Europa. Van buitenaf is het indrukwekkend om te zien met een enorm roosvenster en prachtige beelden die de gevel sieren. Binnen kunnen bezoekers genieten van de prachtige gewelven, glas-in-loodramen en kapellen. 

Achter de kathedraal gaat veel geschiedenis en symboliek schuil. He gebouw is ruim 700 jaar oud en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Moorse overheersing van Mallorca. Er zijn een paar prachtige kunstwerken te bewonderen, zoals het beroemde baldakijn van Gaudí en een schilderij van Francisco de Goya. Nog steeds is de kathedraal een van de belangrijkste religieuze centra van Palma en er vinden regelmatig diensten en vieringen plaats. Het is ook een populaire trouwlocatie en de locatie voor een aantal belangrijke evenementen, zoals de jaarlijkse Dijous Bo-festival.

4. Kathedraal van Zaragoza

De Basílica de Nuestra Señora del Pilar is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad Zaragoza. Het gebouw heeft een unieke architectuur en is een van de belangrijkste barokke gebouweni n Spanje. De gevel is rijkelijk versierd met beelden en reliëfs. Het interueur is net zo indrukwekkend met prachtige koepels en gewelven die worden verfraaid met schilderijen en fresco’s.

De basiliek is bovendien een van de belangrijkste heiligdommen van de katholieke kerk en wordt beschouwd als de belangrijkste kerk van Spanje na de kathedraal van Santiago de Compostela. Het is de thuisbasis van het beeld van de Maagd van Pilar, die een belangrijke rol speelt in de Spaanse religieuze traditie. Verder is het een belangrijke culturele attractie vanwege de indrukwekkende collectie kunstwerken die je er kunt zien. Hieronder schilderijen van beroemde Spaanse kunstenaars zoals  Francisco de Goya en Diego Velázquez. In het museum in de kerk leren bezoekers meer over de geschiedenis en religieuze betekenis van de basiliek. 

5. Alcázar de Segovia

Het Alcázar van Segovia is een prachtig middeleeuws kasteel dat bovenop een heuvel in de stad ligt. Het is een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Segovia. Het gebouw is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse militaire architectuur. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een fort en later uitgebreid en omgevormd tot een koninklijk paleis. Het Alcázar heeft met zijn torens en kantelen die uitkijken over de omliggende landschappen een unieke vorm. 

Het kasteel heeft bovendien een rijke en interessante geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het diende als koninklijk paleis voor verschillende Spaanse monarchen, waaronder Katholieke Koningin Isabella en Filips II, en speelde zodoende een belangrijke rol in de geschiedenis van Spanje.

6. Kathedraal van Burgos

De kathedraal van Burgos, gelegen in de gelijknamige historische stad in Noord-Spanje is een indrukwekkend voorbeeld van gotische architectuur. Het gebouw wordt beschouwd als een van de mooiste kathedralen van Spanje. Opvallend vanwege zijn hoge gewelven, prachtige glas-in-loodramen en indrukwekkende façade. Binnen zijn verschillende kapellen en altaarstukken te bewonderen.

Ten eerste is de kathedraal van Burgos een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en wordt beschouwd als een van de mooiste kathedralen van Spanje. Het gebouw is opvallend vanwege zijn hoge gewelven, prachtige glas-in-loodramen en indrukwekkende façade. De kathedraal heeft ook verschillende kapellen en altaarstukken die bezoekers kunnen bewonderen. Bovendien liggen er historische figuren begraven, waaronder El Cid en koningin Isabella. Tot slot biedt de kathedraal van Burgos vanaf de toren een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende bergen. 

7. Kathedraal van Santiago de Compostela

De kathedraal van Santiago de Compostela in de regio Galicië in het noordwesten van Spanje is een van de belangrijkste heiligdommen van het christendom en een populaire pelgrimsbestemming. De kathedraal vormt namelijk het eindpunt van de legendarische Camino de Santiago. Het gebouw is een opvallend voorbeeld van Romaanse architectuur en barokke stijl. Het interieur is rijkelijk versierd met altaarstukken, beeldhouwwerken en schilderijen. Bovendien is de kathedraal beroemd om zijn prachtige Portico de la Gloria, een 12e-eeuws beeldhouwwerk van Meester Mateo. De geschiedenis van het bouwwerk gaat terug tot de 9e eeuw. De lokatie is het gevolg van dat op dezelfde plek de apostel Jakobus de Grote begraven zou liggen. Pelgrims van over de hele wereld volbrengen met een bezoek aan de kathedraal in Santiago, alwaar ze de relieken van de apostel vereren, hun pelgrimsroute van de Camino de Santiago. 

8. Mezquita-Catedral in Córdoba

De Mezquita-Catedral in Córdoba hoort bij Spanje’s meest unieke bezienswaardigheden vanwege de bijzondere combinatie van christelijke en islamistische architectuur en geschiedenis. Het gebouw is een meesterwerk op zichzelf. De oorspronkelijke moskee dateert uit de 8e eeuw en was destijds een van de grootste moskeeën ter wereld. Nadat de herovering op de Moren door de katholieken een feit was werd de moskee tijdens de 13e eeuw omgebouwd tot een kathedraal. Daarom zie je nu een unieke combinatie van islamitische en christelijke elementen. Het interieur van de Mezquita-Catedral is adembenemend, met meer dan 850 marmeren zuilen, prachtige mozaïeken en stucwerk, en een mix van christelijke en islamitische kunst en ornamenten. Het gebouw staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tot slot is de Mezquita-Catedral een spirituele plek omdat het een heiligdom is voor zowel christenen als moslims.

9. Sagrada Familia in Barcelona

De Sagrada Familia in Barcelona is een van de meest opvallende en iconische bouwwerken ter wereld. De basiliek is ontworpen door de beroemde Spaanse architect Antoni Gaudi en is al meer dan 135 jaar in aanbouw. Bij de eerste aanblik zie je al dat het gaat om een meesterwerk van architectuur en design. Gaudi heeft zijn hele leven gewijd aan het ontwerpen en bouwen van deze basiliek en het resultaat is een verbluffend staaltje van modernisme en gotische stijl. De basiliek heeft talloze unieke kenmerken zoals de natuurlijke vormen en de prachtige kleuren van het glas-in-lood.

De Sagrada Familia is ook een spirituele plek. Het interieur is ontworpen om een gevoel van spiritualiteit en verbondenheid op te roepen en bezoekers aan te moedigen te reflecteren op hun eigen spiritualiteit. De mystieke sfeer die wordt versterkt door de prachtige glas-in-loodramen en het hoge plafond trok in 2022 nog bijna 4,5 miljoen bezoekers.

10. Alhambra in Granada

Het Alhambra is een paleis en fortcomplex gelegen op een heuvel in de Andalusische stad Granada. Het is de meest bezochte toeristische attractie van Spanje en hoort zelfs bij de tien meest bezochte monumenten te wereld. Het Moorse gebouwencomplex is een van de belangrijkste voorbeelden van islamitische architectuur in Spanje. Je bent er getuige van de rijke cultuur en geschiedenis van de islamitische beschaving tijdens de middeleeuwse islamitische periode van Spanje. 

Het paleis bestaat uit verschillende kamers en patio’s, die zijn ingericht met uitgebreide en verfijnde en gedetailleerde, onwerkelijk mooie stucwerkversieringen, houtsnijwerk, mozaïek en tegels met ingewikkelde patronen. Vanaf het Alhambra hebben bezoekers ook een prachtig uitzicht op de stad Granada en de (‘s winters besneeuwde) toppen van de Sierra Nevada. Het complex heeft tal van historische gebeurtenissen meegemaakt, waaronder de heerschappij van de Nasrid dynastie en de verovering van Granada door de katholieke koningen. Bezoekers kunnen leren over deze belangrijke momenten en de invloed die ze hebben gehad op de geschiedenis van Spanje en de wereld.

Dit vind je misschien ook leuk