Dit zijn de waterbeperkingen in Zuid-Spanje

door admin
Dit zijn de waterbeperkingen in Zuid-Spanje

De situatie in verschillende gemeenten van Málaga wordt steeds nijpender. De waterreservoirs lopen leeg en terwijl de kusten worden overspoeld door toeristen nemen de lokale overheden nemen maatregelen om het beschikbare drinkwater te behouden.

Een maand geleden zijn in verschillende steden de beperkingen al ingegaan, waaronder het verbod op het schoonspuiten van straten, het vullen van zwembaden, het besproeien van tuinen en parken met drinkwater. Sommige gemeenten hebben zelfs dag- en nacht waterafsluitingen ingevoerd vanwege het acute watertekort.

De regionale overheid van Andalusië heeft besloten dat alle gemeenten in de Axarquía-regio hun waterverbruik met 20% moeten verminderen. In de regio’s Guadalhorce-Limonero en Costa del Sol Occidental is een besparing van 10% nodig. Tot nu toe hebben ongeveer 30 gemeenten in de provincie enige vorm van beperking ingevoerd.

Regio Axarquía 

In de Axarquía-regio hebben steden als Almáchar, Benamargosa, El Borge, Iznate, Moclinejo, Periana en Vélez-Málaga al wateronderbrekingen. Sedella, een dorp met 475 inwoners, heeft ook watertoevoer beperkingen ingesteld tussen 20:00 en 9:00 uur.

Lees ook: Hier in Andalusie komt ‘s nachts geen water meer uit de kraan

Veel van deze steden halen hun water uit het La Viñuela-reservoir, op dit moment op 8,77% van zijn capaciteit. In sommige gebieden zoals Vélez-Málaga vinden bijna elke nacht waterafsluitingen plaats tussen 23:00 en 7:00 uur.

Maatregelen omvatten ook het verbod op het schoonspuiten van straten, het vullen van zwembaden, het besproeien van tuinen, en het gebruik van drinkwater voor het wassen van auto’s. Verschillende steden zoals Vélez-Málaga, Rincón de la Victoria en Alcaucín handhaven deze maatregelen.

Costa del Sol

In de Guadalhorce-regio hebben steden zoals Alhaurín de la Torre, Cártama en Álora vergelijkbare beperkingen ingevoerd. Aan de Costa del Sol Occidental heeft Torremolinos besloten om 50% van de stranddouches te sluiten. Marbella heeft het watergebruik voor straatreiniging en tuinbesproeiing met 20% verminderd. Ook kunnen daar geen lege zwembaden meer worden gevuld met drinkwater. De gemeente Mijas gaat voor een besparing van 10% door het verbieden van het gebruik van drinkwater voor golfbanen, een verbod op het wassen van auto’s buiten de daartoe geautoriseerde lokaties met drinkwater. Ook stranddouches zijn afgesloten. Verder bezuinigt de gemeente op water door minder vaak de parken te sproeien en de straten schoon te maken.

Binnenland

Verderop hebben steden als Ronda en Casabermeja ook strikte maatregelen ingevoerd vanwege het watertekort. In Casabermeja hebben inwoners dagelijks tussen 14:00 en 8:00 uur geen toegang tot water. In Fuente de Piedra is sinds april al een verbod op het vullen van zwembaden met drinkwater. Ook is irrigatie van boomgaarden er verboden.

Waterreserves in de provincie

De zeven reservoirs in de provincie bevatten nog maar 167 hectometer water, wat slechts 27% van hun totale capaciteit is. La Viñuela, het stuwmeer dat de streek Axarquía van water voorziet, heeft slechts 8,77% van zijn capaciteit over, wat een historisch dieptepunt is.

Lees ook: Half miljoen zwembaden in Spanje door droogte bedreigd

 

Dit vind je misschien ook leuk