Documentaire over teloorgang Spaanse Middellandse Zeekust

door admin
Documentaire over teloorgang Spaanse Middellandse Zeekust

Deze documentaire werd geproduceerd door National Geographic en zal op 3 juni aanstaande om 22 uur worden uitgezonden via National Geographic Channel ter gelegenheid van de Wereld Oceanen Dag op 8 juni. De eerste week van juni is er een speciale programmering rond het onderwerp ‘Oceanen’ waarvan de bovengenoemde documentaire een belangrijk onderdeel vormt. Met de missie wil de internationale non-profitorganisatie samen met bioloog San Félix de achteruitgang van de kusten en zeebodems van de Middellandse Zee te stoppen.

Manu San Félix besteedde ruim dertig jaar van zijn leven aan het onderzoeken en strijden voor het behoud van de Middellandse Zee. Veel van zijn ervaring is gevat in de documentaire waarin San Félix vanaf zijn woonplaats, het Balearische eiland Formentera vertrekt voor een reis door de Spaanse wateren van de Mediterrannée. Hij laat de kijker zien hoe de mens een van de rijkste mariene gebieden ter wereld tot een van de meest bedreigde heeft omgevormd.

Zo bestudeert hij samen met Pierre Yves Cousteau, door de VN tot ‘burger van de zee’ benoemde zoon van Jacques Cousteau*, grote gebieden zeebodem waar alles dood is als gevolg van het ongebreidelde lozen van afvalwater in het Parc Natural de Ses Salines tussen de eilanden Ibiza en Formentera. Dit wordt beschermd door beide overheden en is tot werelderfgoed van de mensheid benoemd door Unesco.

In zijn zoektocht naar oplossingen volgt San Félix ook de passen van de topkok Ángel León uit Sevilla die eigenaar en kok is in zijn restaurant Aponiente in El Puerto de Santa María in Cádiz met drie Michelinsterren. Deze kok is in de volksmond bekend als de ‘chef van de zee’ vanwege zijn innovatieve visgerechten waarbij hij gebruik maakt van opbrengsten van de vangst die normaal weer terug zouden zijn gegooid en zijn bemoeienis met nieuwe vistechnieken.

Het doel van de documentaire is niet alleen bewustmaking over wat er zoal mis is, maar vooral om de kijkers ook optimistisch en hoopvol te stemmen over wat er allemaal gedaan wordt en kan worden om negatieve effecten te keren.

Jacques-Yves Cousteau was een Franse marineofficier, ontdekkingsreiziger en onderzoeker, die de zee bestudeerde en alle daarin voorkomende levensvormen. In Frankrijk was hij bekend onder de naam le commandant Cousteau, buiten Frankrijk als Jacques Cousteau of kapitein Cousteau (Wikipedia). 

Dit vind je misschien ook leuk