Het Doñana National Park, een UNESCO Werelderfgoed, staat bekend om zijn rijke biodiversiteit en is een belangrijke habitat voor vele zeldzame diersoorten, waaronder veel water- en trekvogels. Het park heeft echter te kampen met waterschaarste en vervuiling, wat een onherstelbare impact kan hebben op het lokale ecosysteem.
Onmiddellijke actie nodig
Milieuactivisten en wetenschappers roepen op tot onmiddellijke actie van de Spaanse overheid en lokale autoriteiten. Zonder ingrijpende veranderingen kan het park binnenkort een schaduw worden van zijn voormalige zelf. Daardoor wordt niet alleen het milieu ernstig aangetast, maar ook het toerisme in de regio.
“Onomkeerbaar”
Gezien dit panorama waarschuwen niet alleen Seo/Bird Life voor de urgentie om actie te ondernemen. WWF dringt er ook bij de Junta de Andalucía op aan om “de passiviteit op te geven” en het Aardbeienplan toe te passen. Dat impliceert het einde van illegale putten en illegale irrigatie. Bovendien moet het wetsontwerp ingetrokken worden dat nog steeds wordt behandeld in het Andalusische parlement. Met dit voorstel zou het irrigatiegebied rond het geteisterde Doñana zelfs uitgebreid worden.
Straffeloosheid bij illegale wateronttrekking
Milieuactivisten van het WWF dringen er bij MITECO ook op aan op waakzaamheid rond de ‘straffeloosheid’ die heerst op veel illegale hectares rond Doñana. In het Nationaal Park zorgen de droogte en de menselijke invloed nog steeds voor nooit eerder geziene taferelen. Een voorbeeld is dat de grootste permanente lagune in het park voor het tweede achtereenvolgende jaar in een woestenij is veranderd. Bovendien zou het grondwater er vervuild zijn.
Toeristische sector bezorgd
De toeristische sector in Andalusië toont zich bijzonder bezorgd over de ontwikkelingen in het Doñana National Park. Het park is een van de belangrijkste trekpleisters in de regio en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers die geïnteresseerd zijn in de unieke flora en fauna. De huidige situatie kan niet alleen ecologische, maar ook economische gevolgen hebben. Lokale ondernemers vrezen voor hun inkomsten en dringen aan op snelle actie.
Internationale aandacht nodig
Er gaan stemmen op om internationale aandacht te vragen voor de nijpende situatie in Doñana. Sommigen suggereren zelfs om een beroep te doen op Europese fondsen om het herstel van het park te versnellen. Wat zeker is, is dat een gecoördineerde inspanning nodig zal zijn om dit kostbare ecosysteem voor toekomstige generaties te bewaren.
Lees ook: Andalusië vraagt burgers korter te douchen, maar breidt wel irrigatie uit