Na jaren waarin ooit levendige dorpen steeds meer in verval raakten en hun laatste bewoners zagen vertrekken, neemt Galicië nu voor het eerst een ommekeer waar in deze trend. Het aantal onbewoonde kernen is gedaald naar 1.880, wat 15 minder is dan het voorgaande jaar.
Vooral jongeren voelen zich aangetrokken tot het platteland, op zoek naar betaalbare woningen om op te knappen en waar ze in alle rust kunnen leven. De lockdown in 2020 als gevolg van de pandemie heeft bij veel mensen een mentaliteitsverandering teweeggebracht. Ze begonnen het platteland met andere ogen te zien en in de jaren na de gezondheidscrisis begonnen de kleinere gemeenten weer bevolking te winnen. Er is nu voor het eerst een daling in het aantal verlaten dorpen. Hoewel dit op zichzelf niet voldoende is om deze gebieden volledig te revitaliseren, wijst het erop dat er iets aan het veranderen is.
Groeiende interesse in plattelandswoningen
Elvira Fafian, manager van het vastgoedportaal Aldeas Abandonadas Real Estate, bevestigt in El Faro de Vigo dat de vraag naar huizen in verlaten dorpen is toegenomen. In 2023 steeg de interesse in de aankoop van woningen en dorpen op het platteland met 46 procent, de grootste toename sinds het begin van hun registraties.
De cijfers van het Instituto Galego de Estatística bevestigen deze trend. Het aantal verlaten dorpen daalt. In totaal zijn er 15 minder, wat het verschil is tussen de dorpen die leeg kwamen te staan en degenen die dat jaar opnieuw werden bevolkt. Voor het eerst is de balans negatief, wat betekent dat er meer kernen zijn bevolkt dan verlaten. Daarmee daalt het totale aantal onbewoonde entiteiten tot 1.880.
Daling in alle provincies, behalve Pontevedra
Deze daling van verlaten dorpen doet zich voor in alle provincies, met uitzondering van Pontevedra. Daar is het aantal onbewoonde kernen met twee toegenomen tot 173. Lugo heeft de meeste lege dorpen met 889, vijf minder dan een jaar geleden. Daarna volgt A Coruña, met 661, een daling ten opzichte van de 665 in 2022. Ourense ziet de grootste daling in verlaten dorpen, met acht minder, wat het totaal op 157 brengt.
Galicië leidt in Spanje
Ondanks deze bescheiden heropleving blijft het aantal onbewoonde kernen in Galicië hoog. De regio staat zelfs aan de top in Spanje. Bijna 52 procent van de lege entiteiten op nationaal niveau bevindt zich in deze Noordwest-Spaanse regio. Deze grote hoeveelheid verlaten dorpen biedt echter wel kansen voor degenen die op zoek zijn naar rust en betaalbaarheid. Alleen drijft nu de toenemende vraag naar deze woningen op het platteland de prijzen op. “Er is een prijsstijging van 25 procent waargenomen in de afgelopen drie jaar. De verwachting is dat de prijzen zullen blijven stijgen door een afnemend aanbod en toenemende vraag”, legt Elvira Fafian uit.
Heel dorp in ruïnes voor 120.000 euro
Voor 120.000 euro kan men een heel dorp in ruïnes kopen. Voor iets gerenoveerds liggen de prijzen tussen de 250.000 en 300.000 euro. Maar er zijn nog goedkopere opties beschikbaar. In Pontevedra wordt bijvoorbeeld een kern met vier te renoveren huizen aangeboden voor 88.000 euro, slechts 25 kilometer van de stad.
“Jongeren kiezen steeds vaker voor het platteland om niet vast te zitten aan een hypotheek van 30 jaar”, zegt Fafian. Groepen mensen, vaak met financiële middelen, zoals ondernemers of families uit andere landen, tonen steeds meer interesse in deze verlaten kernen. Soms kopen ze een dorp voor toeristische doeleinden of om een bedrijf op te zetten. Vaak is het doel toch wel om er zelf te gaan wonen en een nieuw leven op te bouwen. De interesse in dit soort vastgoed is in een decennium ongeveer verviervoudigd, en de vastgoedtransacties zagen een groei van bijna 7 procent.
Lees ook: Zes verlaten dorpen in Spanje te koop voor minder dan 100.000 euro