Drama, vreugde en hartzeer tijdens de finale van het FIFA WK vrouwen 2023

door admin
Drama, vreugde en hartzeer tijdens de finale van het FIFA WK vrouwen 2023

Voor het WK begon was er al ophef rondom de Spaanse coach Jorge Vilda. 15 speelsters van het Spaanse vrouwenteam stuurden brieven naar de federatie met kritiek op Vilda’s trainingsmethoden. Ondanks de klachten bleef Vilda aan als hoofdcoach. Dat leidde tot beschikbaarheidsproblemen bij sommige speelsters. Toch keerden drie van hen, Ona Batlle, Aitana Bonmatí en Mariona Caldentey, terug naar het team om alsnog een cruciale rol in het kampioenschap te spelen. 

Shirtcontroverse: Ondanks het winnen van de Golden Glove award, creëerde Nike geen retailversie van het shirt van Mary Earps, wat leidde tot frustratie bij zowel Earps als haar fans.

Controverse rond Luis Rubiales

Rubiales, hoofd van de Spaanse voetbalfederatie, zorgde voor controverse met zijn gedrag tijdens de festiviteiten na de finale. Zijn ongevraagde kus op de mond van speelster Jenni Hermoso en ander ongepast gedrag, zoals het grijpen naar zijn kruis voor de ogen van miljarden kijkers en naast de Spaanse koningin en de kroonprinses werden wijdverspreid bekritiseerd. Zie hier het moment op Tiktok.

Onmiddellijk daarna zei Hermoso volgens Spaanse media tegen haar teamgenoten dat ze “het niet leuk vond”. De Spaanse premier Pedro Sánchez zond een video uit waarin hij aangaf het een “onaanvaardbaar gebaar” te vinden en dat “de excuses en verontschuldigingen niet voldoende waren”. Yolanda Diaz, leider van de linkse groep Sumar riep vervolgens op tot het aftreden van Rubiales

Irene Montero, de Spaanse minister van Gelijkheid, veroordeelde de kus en plaatste op haar sociale media: “Laten we er niet van uitgaan dat het geven van een kus zonder toestemming iets is dat “gebeurt”. Het is een vorm van seksueel geweld waar vrouwen dagelijks en tot nu toe onzichtbaar onder lijden en die we niet kunnen normaliseren. Het is de taak van de hele samenleving. Met de nadruk op toestemming, alleen ja is ja”. 

Na het incident verklaarde Jenni Hermoso, zoals hierboven vermeld, dat ze het niet leuk vond. Bovendien zou ze hebben geweigerd mee te werken aan een video-verontschuldiging van Rubiales. Bovendien was een verklaring op sociale media om de situatie te bagatelliseren niet door Hermoso geautoriseerd, al werd die indruk wel gewekt. 

Handdrukweigering

Alexia Putella sloeg de hand van coach Vilda weg toen hij haar tijdens de halve finale tegen Zweden verving. Putella was geblesseerd toen de 15 speelsters hem hun brieven stuurden, maar het was bekend dat zij haar coach wel steunde.

De Engelse speelster Lucy Bronze weigerde de hand van FIFA-baaas Gianni Infantino te schudden tijdens de medailleuitreiking. Haar redenen waren duidelijk en worden sindsdien door sommigen toegejuicht. Zijn reactie op suggesties voor gelijke beloning voor vrouwelijke voetballers op het WK hebben tot kritiek geleid. Tijdens zijn toespraak op de FIFA Women’s Football Convention in Sydney zei Infantino hierover:
“Ik zeg tegen alle vrouwen dat jullie de macht hebben om te veranderen. Kies de juiste gevechten. Jij hebt de kracht om te veranderen. Jij hebt de macht om ons, mannen, te overtuigen van wat we wel en niet moeten doen. Jij doet het. Doe het gewoon.”

Infantino vervolgde met te zeggen dat gelijke beloning op het WK “een symbool zou kunnen zijn, maar niets zou oplossen” met betrekking tot de ongelijkheden in de sport.

Een verdere weigering om een hand te schudden kwam van de Engelse voetbalster Keira Walsh. Om onbekende redenen wendde ze zich af van Letizia en haar dochter en kroonprinses Sofia. Ook passeerde ze Luis Rubiales zonder hem een hand te schudden. Bekijk hier het moment op Tiktok. Volgens speculaties kan het te maken hebben met het feit dat Walsh bij FC Barcelona speelt. De Catalanen zijn traditiegetrouw geen fan van het koningshuis.

Vreugde en groot verdriet

Weinigen zullen in korte tijd zo hoog op de toppen van vreugde en zo diep in de dalen van diep verdriet zijn geweest als de Spaanse speelster Olga Carmona. Zij scoorde twee cruciale goals, waaronder het winnende doelpunt in de finale tegen Engeland, waarmee Spanje wereldkampioen werd. Het tragische nieuws van het overlijden van haar vader bereikte Olga pas na de finale. Tijdens de stadionvieringen deelde zij haar emoties met het publiek. 

Onderscheidingen 

Salma Paralluelo werd bekroond als Beste Jonge Speelster, keepster Mary Earps ontving de Gouden Handschoen, de Japanse spits Hinata Miyazawa won de Gouden voetbalschoen en de Spaanse Aitana Bonmatí ontving de Gouden Bal. 

Dit vind je misschien ook leuk