Drastische afname van woningaanbod in Spanje

door admin
huizenprijzen

In de Spaanse vastgoedmarkt, die al enige tijd tekenen van significante veranderingen vertoont, is het aanbod van te koop staande woningen in het laatste kwartaal van 2023 aanzienlijk afgenomen.

Dat blijkt uit recent door vastgoedplatform Idealista gepubliceerde gegevens. Het aantal beschikbare woningen in het vierde kwartaal van 2023 is met 8% gedaald in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. Deze daling benadrukt een zorgwekkende trend in de Spaanse vastgoedmarkt, waarbij het aanbod van woningen steeds schaarser wordt.

Landelijke afname

De afname van het woningaanbod is niet beperkt tot de grote steden, maar is merkbaar in een breed scala aan provinciehoofdsteden door heel Spanje. Van noord tot zuid ervaren steden zoals Zamora en Santander een drastische daling van 28% in het aanbod. Door deze trend staan kopers voor uitdagingen bij het vinden van geschikte woningen. Bovendien roept het vragen op over economische en demografische dynamieken in deze gebieden.

Specifieke steden onder de loep

In steden als Ávila en Santa Cruz de Tenerife is het aanbod zelfs met respectievelijk 26% en 23% gedaald. Daardoor wordt de schaarste aan woningen een centraal thema in de discussie over woningtoegang in Spanje. Ook Ceuta en Granada kampen met een significante afname van 20%. Deze cijfers onderstrepen de ernst van het probleem op nationaal niveau.

Gevolgen voor de vastgoedmarkt

De daling van het woningaanbod in steden zoals Barcelona, Palma en Valencia heeft belangrijke implicaties voor de vastgoedmarkt als geheel. Deze steden zijn traditioneel aantrekkelijk voor zowel nationale als internationale kopers, maar kampen nu met een toenemende schaarste aan vastgoedopties. Dit kan leiden tot meer concurrentie onder kopers en daardoor tot prijsstijgingen.

Invloed op de huurmarkt

De afname van het woningaanbod heeft ook gevolgen voor de huurmarkt. Met minder beschikbare koopwoningen kunnen sommige eigenaren besluiten hun eigendommen te verhuren in plaats van te verkopen, wat de vraag naar huurwoningen en daarmee de huurprijzen kan opdrijven.

Kansen voor verkopers

Voor verkopers in de genoemde regio’s kan de verminderde beschikbaarheid van woningen een kans zijn om hogere prijzen voor hun eigendommen te vragen. Kopers zijn mogelijk bereid meer te betalen voor de beschikbare woningen, wat de verkoopbaarheid ten goede komt.

Regionale trends

Naast de grote steden hebben ook andere provinciehoofdsteden zoals Zamora, Santander, Ávila, Santa Cruz de Tenerife en Toledo te maken met significante dalingen in het woningaanbod, variërend van 20% tot 28%. Deze trend, die zich over het hele land uitstrekt, onderstreept de algemene afname van beschikbare woningen op de Spaanse vastgoedmarkt. Meer informatie is te vinden op Idealista.

Lees ook: Probleem Spaanse huizenmarkt: 6 op 10 woningen gekocht als investering

Dit vind je misschien ook leuk