Drie Catalaanse stuwmeren te droog voor blusvliegtuigen

door admin
Drie Catalaanse stuwmeren te droog voor blusvliegtuigen

Het gaat om drie van de negentien stuwmeren die Catalonië telt. Blusvliegtuigen kunnen niet meer laden in La Baells (Berguedà, Barcelona), La Llosa del Cavall (Solsonès, Lleida) en Sau (Osona, Barcelona).

De langdurige droogte die Catalonië al meer dan 30 maanden meesleept, heeft alle alarmen doen afgaan. Het geval van Sau is bijzonder ernstig. Dit stuwmeer heeft slechts 6,6% van zijn capaciteit, een percentage dat het historische minimum van 6,5% in april 1990 dicht nadert.

Historisch lage waterreserves

Catalonië heeft 19 stuwmeren, tien in het Catalaanse deel van de Ebro-rivier en negen in de binnenbekkens. Deze laatste kunnen samen ongeveer 700 kubieke hectometer (hm3) water opslaan. Daarmee voldoen ze aan zowel de industriële als de huishoudelijke vraag en irrigatie. Toch, en volgens de laatste update van de Agència Catalana de l’Aigua (ACA), staan de reserves van de interne bekkens nu op 26%. Een jaar geleden was dat 57,6%.

Bekijk ook: Waterbeperkingen Catalonië treffen tot 6 miljoen mensen

Volgens het gemiddelde van de afgelopen jaren komt de hoeveelheid water in de stuwmeren van Llosa del Cavall en Baells overeen met een derde van wat normaal beschikbaar is op deze data. 

Bezorgde inwoners

Een paar kilometer van Baells ligt de gemeente Cercs, een dorpje van 1.100 inwoners omgeven door bossen. De burgemeester van de stad, Jesús Calderer, legt uit in El Diario dat ze erg bezorgd zijn omdat ze niet weten wat de alternatieven zouden zijn in geval van brand. “Het is erg triest om te zien hoe we een van de belangrijkste middelen verliezen wanneer het gaat om brandbestrijding.”

Compenseren van gebrek aan water 

Een andere gemeente in de buurt van deze lege stuwmeren is Solsona, gelegen tussen de stuwmeren van Llosa del Cavall en Sant Ponç, die momenteel nog steeds operationeel is. De burgemeester van de gemeente, Judit Gisbert, vindt de droogtesituatie zeer ernstig, maar wijst op het belang van het kunnen compenseren van het gebrek aan water op de ene plaats met de andere. “La Llosa del Cavall heeft een gecompliceerde orografie en is nooit een prioriteitslocatie geweest in ons gebied. Sant Ponç is een stuwmeer met een groter wateroppervlak en geschikt voor watervliegtuigen”.

Geen gevolgen voor de blustaken

Het hoofd van de luchtmachteenheid van de Catalaanse bosbrandenbestrijdingsdienst, Francesc Serra, verzekert dat het feit dat deze drie reservoirs niet operationeel zijn geen gevolgen zal hebben voor de blustaken: “Het water komt wel, maar later” . “De moeilijkheid van deze lege oplaadpunten is dat we verder moeten vliegen voor water, zoals naar zee”, voegt hij toe.

Type luchtmiddelen

De Catalaanse brandweer beschikt over twee soorten luchtmiddelen: helikopters en vliegtuigen, die grondbeladen en andere amfibisch kunnen worden geladen. Helikopters kunnen laden op elk wateroppervlak met een diameter van meer dan 5 meter, maar amfibische vrachtvliegtuigen hebben optimale ruimte- en breedtecondities nodig die alleen stuwmeren, grote reservoirs, zee en sommige gebieden vanaf de rivier.

Meer luchtmiddelen nodig

Het probleem is dat de tanks van amfibievliegtuigen ladingen tot 3.000 liter in 30 seconden kunnen vervoeren, terwijl de emmers van helikopters slechts met 1.000 liter water kunnen worden gevuld. Zo zijn er drie helikopters nodig om de hoeveelheid water die een watervliegtuig vervoert te compenseren: “We zullen meer luchtmiddelen ter beschikking moeten stellen, want als we geen water kunnen laden op de dichtstbijzijnde punten en we moeten bijvoorbeeld reizen, naar zee, zullen de vliegtuigen meer tijd nodig hebben”, merkt Serra op.

Daarnaast legde hij ook uit dat van de 1.450 openbare vlotten die in het hele gebied bestaan ​​en door de brandweer van Generalitat worden gebruikt om vrachtwagens en helikopters te vullen, er 150 buiten dienst zijn vanwege storingen of andere factoren die geen verband houden met de droogte.

Situatie die we nog nooit eerder hebben gezien

Na een weekend met bosbranden tegen de grens met Aragon, in Portbou en Noord-Catalonië voorzien de weersvoorspellingen voor de komende dagen en zelfs weken geen regen in Catalonië. De brandweer van Generalitat erkent dat als het in mei niet regent, “we in een situatie terechtkomen die we nog nooit eerder hebben gezien”.

Dit vind je misschien ook leuk