Dronken toeristen en massificatie niet alleen probleem voor Barcelona en Palma

door admin
Dronken toeristen en massificatie niet alleen probleem voor Barcelona en Palma

Dat is waar verschillende wijken in Barcelona en Palma de Mallorca al jaren onder te lijden hebben. Dat zijn echter niet de enige steden die in toenemende mate zuchten onder de druk van de hoge toeristenaantallen. Het onderwerp is voor veel van die steden na twee jaar van relatieve rust met de terugkeer van die toeristen weer actueel.

Natuurlijk zijn mensen blij dat ze hun zaken weer kunnen openen en geld verdienen, maar op de huidige manier is het volgens velen niet langer houdbaar. Zo klagen ook inwoners van Málaga al tijden dat het historische centrum niet meer ‘van hen’ is maar is overgenomen door toeristen. De talloze terrassen in de stad bezorgen inwoners geluidsoverlast en ondernemers die al decennialang succesvolle zaken runden, sluiten een voor een definiitief hun rolluiken omdat ze de sterk gestegen huur niet meer kunnen opbrengen.

Een recent voorbeeld is het beroemde Café Central, een traditioneel café en restaurant met een terras op een iconische plek in het hartje van de stad. De huur die nu voor de zaak wordt gevraagd is 35.000 euro per maand. 

Madrid

Ook in Madrid hekelen verschillende buurtverenigingen de ernstige overbevolking en de daarmee gepaard gaande geluidoverlast in de verschillende delen van het stadscentrum als gevolg van het nachtleven en dronken toerisme.

Ophoping van afval, overmatig lawaai en vechtpartijen op straat zijn de belangrijkste uitdagingen waarmee de hoofdstad wordt geconfronteerd. Dezelfde problemen zijn van mei tot september dagelijkse kost voor inwoners en bestuurders van steden als Barcelona en Palma. 

Volgens Madridiario veroordelen platforms zoals SOS Malasaña of de buurtvereniging Organillo de Chamberí de niet-naleving van de regelgeving door uitgaansgelegenheden, die direct aan de straat liggen. Dit geeft aanleiding tot “geïmproviseerde terrassen” en de wildgroei “zonder controle” van hotels, hostels en huurappartementen, wat een “buitensporige overbevolking” met zich meebrengt.

‘Brute feestvreugde’

“Het centrum is meer dan verzadigd. Er is geen fysieke ruimte. We worden gedwongen te leven met een brute feestvreugde. Er zijn bars die al op straat verkopen, waardoor mensen, die binnen geen plek vinden, dag en nacht onder onze ramen blijven eten, drinken en kletsen.

Schadelijk voor levenskwaliteit van buurtbewoners

Daarnaast worden onze wijken overspoeld met hotels en huurappartementen. We zeggen ja tegen toerisme, maar niet op deze manier omdat het de levenskwaliteit van de buurtbewoners schaadt”, stelt een woordvoerder van SOS Malasaña. Dit platform stelt al jaren geluidsoverlast door toerisme in de toerisitische- en uitgaanswijk aan de kaak en strijdt voor de duurzaamheid en gezondheid van het gebied. 

Geluidsoverlast

Tot 44 procent van de inwoners van Madrid wordt dagelijks blootgesteld aan harde geluiden”. Bovenal zijn die afkomstig van verkeer, maar de overbevolking en het toerisme dragen flink bij aan het geluidsprobleem.

SOS Malasaña stelt dat het huidige hotel- en toeristenmodel het centrum, de ziel van de stad, doodt. “Als alle vrijetijdsactiviteiten worden geconcentreerd in twee of drie kleine delen van de stad, zoals onze buurt, het centrum of La Latina, wordt dit een hel. Zeker in het historische deel”.

Op 11 plekken braaksel

Dit alles brengt andere gerelateerde problemen met zich mee. Inwoners zien zich gedwongen te leven met vuil en onzekerheid. “Vanmorgen liep ik door de Calle de la Palma en ik telde tot 11 plekken braaksel. Als het licht wordt liggen gebieden zoals de Plaza del Dos de Mayo elke dag vol afval, blikjes, flessen en plastic zakken waar de drank in wordt bewaard… Om nog maar te zwijgen van de voortdurende gevechten. De involutie van de afgelopen jaren is verschrikkelijk. Al die factoren samen schaden de inwoners”, zegt José Luis, een van hen diie in Malasaña woont over de door hem dagelijks ervaren overlast.

Oplossing is eenvoudig

Volgens het platform is de oplossing “eenvoudig”, ondernemers hoeven alleen maar de geldende voorschriften na te leven en de gemeente moet handhaven. MAar die laatste kijkt volgens de buurtbewoners de “andere kant op”. “Veel hoteliers zijn alleen geïnteresseerd in geld verdienen en dit opgeteld bij de luiheid en onwil van de gemeenteraad biedt ruimte voor allerhande misstanden.”

Wijk Chamberí

Ook de wijk Chamberí en in het bijzonder Ponzano Street gaat gebukt onder de overlast. Het aantal terrassen met bijkomende geluidsoverlast voor buurtbewoners is enorm uitgedijd in de laatste jaren. De buurtvereniging wil een einde maken aan dit roofzuchtige model, waarin investeringsgroepen profiteren van het voortdurend niet naleven van de regelgeving. En dit leidt uiteindelijk tot een enorme ‘botellón'”, zo argumenteert een woordvoerder van El Organillo de Chamberí tegen Madridiario. 

Akoestische beschermingszone

Om de geluidsoverlast in de wijk tegen te gaan is de gemeente begonnen met het instellen van een akoestische beschermingszone (ZPAE) in het gebied. Hiervoor zijn tussen september 2021 en februari 2022 op 22 verschillende locaties metingen verricht. De resultaten van de analyse concluderen dat vrije tijd de belangrijkste bron van geluid is, met name in het weekend en ’s nachts, gevolgd door het verkeer.

Buurtbewoners vinden dit een “zeer positieve maatregel” die wel vergezeld moet gaan van middelen om te handhaven, want niet alle uitbaters zullen de regels zoals vervroegde sluitingstijden vanaf het begin respecteren.

Dit vind je misschien ook leuk