Duizenden kwallen gestrand aan de kust van Zuidoost-Spanje

door admin
Duizenden kwallen gestrand aan de kust van Zuidoost-Spanje

Wandelaars, winterzonaanbidders, duikers en snorkelaars waren getuigen van de gestrande weekdieren op het zand van het fraaie strand Playa de los Genoveses. Dat ligt midden in het natuurpark Cabo de Gata. 

Hoge zeewatertemperatuur en gebrek aan kwallen

David Valverde, duiker en werkzaam bij een bedrijf dat duikmateriaal produceert, vermoedt dat de kwallen van de soort Pelagia noctiluca (de parelkwal) zijn gestrand als gevolg van de hoge watertemperaturen. Een andere hypothese waarmee hij rekening houdt is dat het komt door de storm die de laatste dagen van vorige week de kust van Almeria trof. Omdat kwallen zich voortbewegen in warme stromingen, hebben ze zich kunnen laten meeslepen tot ze op de kust terechtkwamen. 

Valverde, ook bekend om plogging (al hardlopend zwerfvuil oprapen), maakte het nieuws over de gestrande kwallen wereldkundig via zijn Instagram-account. “Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter… door het gebrek aan schildpadden, maanvissen en de stijging van de zeetemperatuur komt dit steeds vaker voor!!”, schrijft hij. 

Volgens Valverde verdwijnen de karetschildpadden door de aanwezigheid van teveel plastic in de zee. Hetzelfde geldt voor de maanvissen. Die voeden zich met kwallen. En als de kwallen geen natuurlijke vijanden hebben zorgt dat voor een overpopulatie van de soort.

Verdrietige reactieds

De ietwat verontrustende beelden van het populaire strand in Cabo de Gata leverden verdrietige reacties op van inwoners van Almeria. Een internetgebruiker zei bij het zien van de beelden van zoveel kwallen op het strand: “Wat jammer voor onze zee en onze planeet, dit zal eerder vroeger dan later zijn tol van ons eisen”. Een andere gebruiker omschrijft de afbeeldingen als “een echte schande” en “wat erg!”

Dit vind je misschien ook leuk