Spaanse De Guindos waarschijnlijk geen vice-voorzitter Europese Bank

door admin
Spaanse De Guindos waarschijnlijk geen vice-voorzitter Europese Bank

Het Comité van Economische en Monetaire zaken beslist over de invulling van de vrijkomende vacature als tweede man in het bestuur van de Europese Centrale Bank. Het comité voerde gesprekken met beide kandidaten waarna ‘de meerderheid van de politieke groepen in Europa aangaven de presentatie van Lane overtuigender te vinden’. Dit zei Roberto Gualtieri als voorzitter van het Comité voor Economische en Monetaire Zaken. ‘Sommige groepen uitten hun twijfels over de benoeming van minister De Guindos’, zo voegde hij toe in een verklaring.

Aanstaande maandag zullen de Europese ministers van Financiën hun favoriete kandidaat kiezen die de Portugees Vitor Constancio zal opvolgen. Zijn termijn van acht jaar als de nummer twee van de ECB zit er komende mei op. Op 22 maart volgt dan tijdens een EU-top het finale besluit, nadat hierover het Europese Parlement en het bestuur van de ECB is geraadpleegd.

Luis de Guindos zei eerder deze maand dat hij ervan ‘overtuigd’ was dat hij over voldoende steun beschikt om de baan te krijgen, nadat Madrid hem officieel voor de baan naar voren had geschoven.  De vervanging van Constancio wordt nauwlettend gevolgd in de Europese regeringen. Het is namelijk de eerste in een reeks van wijzigingen in de top van de ECB de komende twee jaar. Ook de baan van Mario Draghi als voorzitter van de Centrale Bank komt dan vrij. 

Dit vind je misschien ook leuk